Annons:

Det är ett år och 2 000 mil sedan Sundsvallstjejen Fredrika Ek trampade iväg på den soloexpedition som tar henne ett varv runt jorden. Rent längdmässigt har hon i dagsläget cyklat halva ekvatorn.

24-åringen har mött allt från 50-gradig turkmenisk ökenhetta till köldbitna tibetanska bergspass, 5 000 meter över havet. Men även utfrågningar av persisk sedlighetspolis till förhör av vietnamesisk militär i stängda gränsområden.
”Utmaningarna och kontrasterna är många och extrema. Men det är stunderna hos alla de fantastiska lokalbor jag möter längs vägen som lämnar de starkaste avtrycken hos mig”, säger Fredrika.

Rutten har gått från Europa till Turkiet, vidare till Iran och Centralasien. Efter tre månader i Kina nådde hon Sydostasien och befinner sig nu i Thailand. Äventyret syftar till att ge andra flickor och kvinnor möjligheten att förverkliga sina drömmar.
”Det här projektet kändes meningsfullt redan före start. Men efter att med egna ögon ha sett de vidriga livsvillkor tjejer på många platser föds in i och lever i, finns det ingenting jag hellre vill lägga min tid och kraft på”, berättar hon.