Annons:

Nåni, nu ska ni få höra. En gång i tiden föddes en dröm hos en rastlös själ vid namn Yngve Bergqvist, det var på den tiden jag själv knappt var påkommen som embryo, då började Yngve fundera på en idé. Han var då forsränningsguide på Jukkasjärvi AB som var först i Europa med att hålla forsränningsaktivteter för gäster, på självaste Torneälven.

Yngve ville komma på ett sätt att underhålla gäster även på vintern med anknytning till Torneälven.
Med brillianta idéer om att få folk att sova inom is och snö samt att ta del av något som kallas norrsken och uteaktivteter i en arktisk vintermiljö, så blev Yngve stämplad som lite smått galen. Men han kämpade med sin passion för idéerna tillsammans med en stapel andra passionerade själar och där har nu ett ishotell (ICEHOTEL) stått varje vinter i över 26 år! Hör och häpna: kommande är under byggnation och i November i år kommer det stå ett ICEHOTEL 365 dagar om året i Jukkasjärvi…

Grund och historia kan ta oss iväg i drömmarnas land, men man undrar ju också var allt fint tar vägen.
Därav var vi sex stycken tappra själar, allt från vildmarksguider till bokningsansvariga på ICEHOTEL, ivriga och villiga att göra en resa på 350km från Jukkasjärvi till Haparanda för att försöka hitta tecken från tidigare ishotell och var dem tagit vägen när dem åter smälts ned och tagit sin färd med älven.

Måndagen den 4e juli 2016 kl 09.00 hölls det en ceremoni á la Lemmelkaffe med Markus Lemke i framkant, givande välsignelser som kan ta en till rymden, allt detta spektakel med en sipp ur första lyckobringande kåsan mörkrostat kokkaffe för att ge oss ett rysande avsked, även hela Jukkasjärvi förskola var på plats för att vinka oss adjö.

Lyckobringande sippen ur första kåsan mörkrostat kokkaffe

Likt en ordinarie forsränningstur första dagen fick vi alla smeka de fina vågorna i fina Luspen för att sedan få VARA ETT i storvågen med självaste moderforsen PAURANKI, där Frida Benedikt omtumlas av sin egen förvåning att dessa omskakande upplevelser existerar så nära som här i fina Lappland, den där ständiga förvåningen över att vi är så rika på natur och upplevelser nära tillhands.

Reka forsar är alltid spännande!

 

Som fortsatt fick vi beskåda en hel del forsar längs älven, adrenalinet för att hålla oss i “safety route” vid forsar som Meraslinkka. Samtidigt känna sig otroligt trygg med de seriösa forsguiderna som turades om vid rodret. Att inte förtränga härligheten med att leva med Allemansrätten, sätta upp en camp med några underbara “selfarare” man lyckligt lottad få ha i sin närvaro, ett bastutält, kom igen, ett bastutält?! Förstår ni hur bra vi har haft det?

Vinden i ryggen, regnet som kylt ned oss, några timmars solo kajakpaddling för min del på långa sel och Fridas föräldrar som sedan värmt upp oss i Pajala i ett hus till palats serverandes dess guldvåfflor. Nämnvärt även att få “rucka” (sorry för dalmålet) sig loss i Torneforsen. Att få beskåda en ståtlig regnbåge som både hittar sin början och slut i älven och påvisat spår av Anna Sofia Måågs Enhörning av is i pelarsalen från ishotell #24.

Enhörning ICEHOTEL #24 Anna-Sofia Mååg

Intrycken har varit många, det har varit segt eller “selt” som vi kallar det på selen, men det är sjukt värt det när det avslutningsvis forsat på ordentligt med det höga vattenståndet i Ventokoski, Matkakoski och fina Kukkolaforsen!

Jag skulle kunna fortsätta på en bok, men som vanligt är ju det bästa om man får beskåda detta med sina egna ögon och sinnen. Älven finns kvar och så även ishotellet och det härliga sällskapet som jag haft privilegiet att ha som guider och vänner!

Tack Antero, Tummen, Kenny, Björn, Frida och självaste ICEHOTEL för denna fem dagars långa tur på Torneälven.

Nu är detta kapitel slut, men inte letande av spår från ishotellet, en havskajak har blivit hämtad vid Kängsön hos Canoe Adventure North, med hjälp av min fina vän Micke här i Haparanda.

Jag vet verkligen inte hur allt detta skulle gått till utan alla fantastiska människor jag varit kring och blivit mött av på vägen, som så hjärtligt hjälpt till, jag är tacksam ut i fingertopparna!

Om förkylningen inte blir värre imorgon så är det tänkt att jag far iväg i havskajaken från samma ställe vi tog upp kataraften, ned genom denna fina skärgård i Bottenviken mot Luleå 🙂

Följa:
“freedalance” på instagram, facebook och YouTube.
#freedalancethroughsweden

På mapongram kan ni följa hur jag rört mig, förutom där den inte vill checka in?! Teknik åh det…?!: http://mapongram.se/ViewMapongram.aspx?mt=578ae2e1-98e8-4bbd-a586-c0303ba4aaf8

Om skribenten

"Äventyr för mig handlar nog mest om att komma utanför sin trygghetszon, där man växer av att försöka. I Nepal jobbar jag som svensk reseledare (åt Far Away Adventures) för svenska grupper på vandringar och rundresor, och umgås med mina nepalesiska vänner på vandringar och paddlingar m.m. Jag går nu Adventure Academy, class of 2016 och i sommar kommer jag under tre månader, på olika äventyrliga sätt, ta mig igenom hela Sverige från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder" - Frida Benedikt aka Freedalance

Liknande inlägg