Annons:

Någon vecka innan flotturen visade det sig att min kompanion som skulle med på flotteturen tyvärr fick förhinder via jobbet. Det börjades leta folk på sociala medier med mera för att hitta en person som både hade ledigt, intresse osv för att haka på etappen. Eftersom man inte får göra denna tur ensam.

Det är svårt med så kort varsel, men hoppet mitt höll jag ömsint likt en duva i handen. Det här var ju en av de etapperna jag sett fram emot mycket med tanke på den unika upplevelse jag skulle får vara med om.

Eftersom jag var hemma i Dala-Floda just då efter avslutad forspaddling så pratade jag mycket med Inka, ordförande i Floda Forsfarare, och hon kom ju på den briljanta iden om att få med några av våra vänner(flyktingar) från integrationsprojektet som hon startat i klubben. De hade både sommarlov och ett ypperligt tillfälle att lära sig mer om Sverige. Jag nämnde detta för arrangören Vildmark i Värmland och vi tittade på tillgänglighet av utrustning med mera och det bokades på fyra vänner och Amanda – ledare även hon från Floda Forsfarare.

Två dagar innan… – nu var det bara att börja lösa resten av logistiken. Hur får vi alla fem från Dala-Floda till Värmland plus kajaker? Inhandla mat till 6pers för 7 dagar som ska hålla hela veckan på en flotten?

Floda Forsfarare hade kajaker, Kajaktiv en minibuss, min mamma ett körkort och en vilja, Inka planerade matschema och Anu lastade kajaker, vännerna sprang runt i mataffären efter direktiv från min mamma och handlade all mat på vägen till Gunnerud, allt detta samtidigt som jag cyklade från Dala-Floda till Värmland. Tält, sovsäckar, kök med mera fanns av bra kvalité till uthyrning av arrangören vilket passade perfekt! Klockrent, allt detta med bara två dagars varsel – vilka hjältar!

Första dagen under kvällen var det genomgång med Vildmark i Värmland, hur man bygger flotten, vad man ska tänka på under veckan på flotten, hur man styr flotten, vad som händer när man kommer fram m.m. Matnyttig information så att säga.

Bygga flotte

Bygga flotte

Bussen gick 10mil norr om Gunnerud till Branäs, där bygget skedde och turens startpunkt. Från morgon till em/kväll byggde vi flotten. Alla grupper fick en hög med timmer var. Sedan skulle man ta tjockaste timret underst, bygga en sektion på 3x3m isch, och så två lager till på en sektion. Eftersom vi var 6 personer byggde vi två sektioner. Och när jag säger bygger så menar jag att stockarna sätts samman med rep av alla möjliga knåp som bara rimmar på knep i min skalle. Det är tur alla är bra på olika saker. Så fort några av ungdomarna såg att det var någon annan grupp som behövde hjälp sprang de tveklöst dit och var behjälpliga vilket värmde hjärtat otroligt.
En sektion med presenning som tak och en öppen sektion senare bytte vi om till torra kläder och satt oss ned under presenningen, firade bygget med en påse chips och massa skratt. Sedan bestämde vi oss för att flyta med strömmen.

Nöjda gänget

Nöjda gänget

Alltså vilken känsla, att tillsammans med ett gäng ha byggt någonting som nu flyter fram med hjälp av naturens krafter.

När jag är ute på tur tycker jag ofta det är intressant och se hur gruppdynamiken ser ut. Från början – i mitten och på slutet. Som praktexempel: I början är det smekmånad, allt är nytt och folk vill visa sig från sin bästa sida, i mitten börjar irritationer komma och påvisas och mot slutet kommer man på att man tycker om gruppen och kommer sakna den när det tar slut så man hamnar typ som i smekmåndsfasen igen. Meeen, med den här gruppen måste jag få säga att det var det lite annorlunda. Eller att irritationsfasen inte pågick längre än en dag bara.
Alla var väldigt självgående, tog egna initiativ och ganska snabbt började vi naturligt hitta våra sysselområden, en kapten, matansvariga, stör-ansvarig(då stör som i gondolstör;). Paddla, diska och satt upp tält gjorde vi alla. Det flöt på och vi trivdes i vår lilla grupp.
Jag är nyfiken av mig på människor överlag, vill gärna höra personers historia. Ibland kanske jag frågade lite om deras livshistoria men om jag märkte att de helst inte ville prata om det så njöt vi mest av att vara här och nu. Även om största utmaningen var att försöka få alla att använda mobilerna så lite som möjligt med tanke på att det var svårt att ladda upp allas telefoner med en powerbank och solceller under en regnig vecka. Men jobbigt att säga ifrån när de försöker ha kontakt med sina familjer i krigsdrabbade områden…

Lägereld och matlagning lägereld och matlagning
Timmerflottsfärd i sig är ju en perfekt kombination av semester för familjer och vänner. Att göra något nytt, skapa något tillsammans, att vara i naturen, att hela tiden egentligen ha något att göra om man vill, att få laga mat ute, sitta vid en liten lägereld och mysa.
Jag tyckte det var helt suveränt att vara ett litet gäng, men vi såg såklart andra par som åkte två och två som trivdes på vattnet. En del tror att man lätt skall bli rastlös på en flotte, men det är ju bara en själv som sätter gränser. Det är ju hela tiden att man skall ha koll på hur flotten rör sig med strömmen. Det ingår en kanot när man bokar med Vildmark i Värmland, vilket gör det enkelt att förtöja(parkera) flotten och ge sig ut på miniutflykter om man vill. Sedan var det väldigt mjukt, bad- och tältvänligt med alla sandstränder då Klarälven består av sandbotten.

Det är inte bara när det gäller att förtöja en timmerflotte

Det är inte bara när det gäller att förtöja en timmerflotte

Rain was our sign of peace - sade våran kapten i röda jackan

Rain was our sign of peace – sade våran kapten i röda jackan

Passa på att torka kläder och mysa under sovsäcken när man hann

Passa på att torka kläder och mysa under sovsäcken när man hann

Avslutningsvis får jag väl peppa alla som någongång funderat eller precis börjat fundera på att göra en flottetur – att bara göra det. Fin och välorganiserad arrangör må jag säga, otroligt vad de gör det möjligt med all timmer, utrustning och base camps för sina gäster! En applåd för Vildmark i Värmland!!

Samt kommentarer av vännerna efteråt: ”kommer aldrig ångra att jag sa ja till den här upplevelsen”, ”det här är den bästa veckan jag varit med om i livet” och ”när åker vi nästa gång?”

Bra betyg på en bra vecka!

Avslutningsdag och flotteveckans crew

Avslutningsdag och flotteveckans crew

KOMMER SEN:
Inlägg om MTB i Bergslagen, havspaddling på Västkusten, målgången och tankarna efter!

JUST NU:
På torsdag sitter jag på ett flyg påväg till Indien, ska på bröllop för en vän, galet jag vet. Sedan bär det av till Nepal. Och eftersom naturgudar är mer på min sida än vad tekniska gudar är så får jag lov att härmed förklara att det inte blir mycket mer video’s från äventyret förrens till vintern. Jag vet det brister i mitt hjärta också, det har det gjort hela hösten. Försöker ge mig på det där med acceptans, men det är lite jobbigt. Men men, den som väntar på något gott…

Följa:
“freedalance” på instagram, facebook och YouTube.
#freedalancethroughsweden

På mapongram kan ni följa hur jag rörde mig genom Sverige: http://mapongram.se/ViewMapongram.aspx?mt=578ae2e1-98e8-4bbd-a586-c0303ba4aaf8

Om skribenten

"Äventyr för mig handlar nog mest om att komma utanför sin trygghetszon, där man växer av att försöka. I Nepal jobbar jag som svensk reseledare (åt Far Away Adventures) för svenska grupper på vandringar och rundresor, och umgås med mina nepalesiska vänner på vandringar och paddlingar m.m. Jag går nu Adventure Academy, class of 2016 och i sommar kommer jag under tre månader, på olika äventyrliga sätt, ta mig igenom hela Sverige från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder" - Frida Benedikt aka Freedalance

Liknande inlägg