Annons:

Väl framme på småvägarna i Vika efter lunchtid kommer mammas bil mötandes mig och ut hoppar min bästis och jag omfamnas av en härlig kram! Hon och respektive är där för att ta med min cykel hem och dumpa min morsa med påsar packning för att göra mig sällskap på dressinen. Eller inhuvudsak att förverkliga en dröm för min mor.

Vi letar oss fram till dressinerna längs gamla inlandsbanan och grejar dressinen med instruktioner från Vansbro Äventyr.

Afrikatunikan och dalahästen med såklart!

Afrikatunikan och dalahästen med såklart!

Det är växlande molnighet och sakta börjar vi trampa in i trädtunnlar. Mamma som inte har tränat sen Palme dog, ska nu ut och trampa dressin med mig i 60-70km – då vill man verkligen förverkliga en dröm!

Vi märker rätt snabbt att det var ett bra val, för gamla inlandsbanan som är en tidigare järnväg ligger väldigt nära sjöar och den går in i urskogar, fina tallskogar och bladskog, bitvis över myrar. Väldigt naturnära upplevelse. Nog för det låter litegrann av dressinen där den rullar på spåret, så förstår vi att det inte är så pratvänligt. Men det är också rätt intressant. För så mycket som jag reser och far så brukar jag och mamma ha så mycket att prata om när vi väl ses. Nu fick vi umgås där man inte behöver prata hela tiden.

 

Innan hade vi bestämt att vi skulle göra detta över två dagar så vi skulle hinna med en tältnatt. Till råga på allt hittade vi ett av mitt äventyrs mysigaste tältplatser vid Vimosågen! Med både slogbod(vindskydd) och mammas enda begär – ett utedass!

Jag bar av dressinen från spåret och vi gjorde kvällen.

Det kom över en familj som campade på en ö i sjön, som ville låna eldstaden och det resulterade i knytgrillningskväll.

Mamma hade med sig den gröna sovsäcken från 80-talet och en disneykudde. Hon fick låna min luftmadrass och jag några yogamattor. Sov som en drottning gjorde jag och morsan förvånansvärt bra också!

En ny favorit - övernattningsplats vid Vimosågen!

En ny favorit – övernattningsplats vid Vimosågen!

Pumpa upp Exped madrassen till morsan, inte alla som får sova på dun i tältet!

Pumpa upp Exped madrassen till morsan, inte alla som får sova på dun i tältet!

Längs med spåren som vi färdades på märktes det väldigt väl att det är en grej för boende här att ha sin egen dressin, med sin alldeles egna design, vi hörde även rykten via djungeltelegrafen att man inte helt fick köpa en dressin om man inte hade en anknytning till spåren…

Vi trampade med regnponchon på, med sol som sipprade genom träden, drog dressninen över bilvägar, som var sjukt mycket smidigare än var det såg ut att bli inför varje väg. I våra egna världar trampade i vidare.

 

Å hej, å hå! Över vägen du skall gå!

När jag är ute på historiska platser som en gammal järnväg blir jag sådär nyfiken på hur dem hade det på spåret förr i tiden, hur man byggde den, vad man transporterade på spåret, vilka bodde längs järnvägen. Jag började dagdrömma om hur trevligt det hade varit med små stopp med guidningar på något vis, med ljud, att läsa, att personligen bli guidad. Det jag dagdrömmer om är såklart otroligt stora projekt som kräver massvis med investering… Och det här är något som får mig att fundera på hur Sverige i stort tänker kring turism, sedan spinner tankarna iväg. Vem ska jobba med att bygga upp ett turistvänligt Sverige? Ett stort paraply uppifrån, uppdelat i tårtbitar runt om i landet. Folk som får samhällstjänst? Kanske rikta sådana uppgifter mot att bygga upp ett turist-Sverige?! Jaa! Integrera? Immigranter? Jaa! Tillsammans jobba för att bygga upp ett turistvänligt land som i gengäld genererar pengar inrikes? Att göra Sverige mer lättillgängligt, intressant, säkrare på leder osv? Stora projekt, var börjar man? Spinn, spinn, spinn… Trampa, trampa, trampa.

Naturnära upplevelser

Naturnära upplevelser

Naturnära upplevelser

Sista biten mot Vansbro var så fint att det pirra till i magen :)

Sista biten mot Vansbro var så fint att det pirra till i magen 🙂

 

Vi nådde Vansbro och innan det bar av för forspaddling fick jag åka hem och lägga huvudet på kudden.

Fortsättning följer…

 

Tack till Vansbro Äventyr för denna upplevelse, mer info finns här om ni vill packa för en till två dagar och filisofera längs inlandsbanan: http://www.vansbroaventyr.se/sv-SE

 

I skrivande stund känns allt overkligt, det har gått mer än en vecka sedan jag var framme i Smygehuk, JAG KLARADE DET! Eller hur man ska se det? Inget utan alla som ställt upp på vägen. Som sagt, just nu har jag svårt att ta in det hela och därför kommer jag med glädje att dela med mig om mina tankar kring varje etapp här på Outside och genom mina videos på YouTube, det som väntar framöver är några veckor hemma, examination och avslutning med Adventure Academy, resa till Indien och därefter till Nepal för jobb 🙂

 

Följa:

“freedalance” på instagram, facebook och YouTube.

#freedalancethroughsweden
På mapongram kan ni följa hur jag rörde mig genom Sverige: http://mapongram.se/ViewMapongram.aspx?mt=578ae2e1-98e8-4bbd-a586-c0303ba4aaf8

Om skribenten

"Äventyr för mig handlar nog mest om att komma utanför sin trygghetszon, där man växer av att försöka. I Nepal jobbar jag som svensk reseledare (åt Far Away Adventures) för svenska grupper på vandringar och rundresor, och umgås med mina nepalesiska vänner på vandringar och paddlingar m.m. Jag går nu Adventure Academy, class of 2016 och i sommar kommer jag under tre månader, på olika äventyrliga sätt, ta mig igenom hela Sverige från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder" - Frida Benedikt aka Freedalance

Liknande inlägg