Annons:

Bytte från en lätt MTB cykel och fantastiska guider till en packad touringhoj och ute själv på vägarna igen.
Nu hade det vänt om till att vara ordentligt civiliserat, hur ska man hitta ställen att campa ifred? Hur kommer man ifrån mest trafikerade vägarna? Hur hamnar man i brantaste uppförsbacken på hela äventyret så här långt söderut?! Hamnar i fjällmiljö?! Besöker Läcköslott och hamnar i köket på Brostugan? Träffar en pratsam vandrarhemsägare och cyklar över feta broar? Jo – man gör en Freedalance och tar det som det kommer och litar för mycket på Google maps igen 🙂


Eftersom jag skulle paddla solo till havs igen, och denna gång vid steniga västkusten bestämde jag mig tillslut för att cykla ut till Bleket på ön Tjörn och hyra en stor bred plastkajak hos Kajaktiv och fixa hämtning av kajaken vid etappens slut, inga problem, bil fick jag låna för att köra norrut för att hämta Paddelkläder som kommit på några mils “villovägar”. Mycket logistisk har det hela tiden bjudit på sen Adventure Academy och min skräddarsydda början av äventyret, om inte minst under själva äventyret, det har löst sig smidigt med hjälp av alla samarbetspartners på vägen.


Bleket var urmysigt och Patrick på Kajaktiv Tjörn ställde upp inför min ompackning till kajak med sin gästvänlighet.
Första paddlingsdagen började med en gäst som sprang runt på endorfiner efter att enligt honom själv gjort det bästa valet i livet – med att köpa en kajak. Förvåningen i denne gästs ögon när jag svarade honom att jag ska paddla till Varberg. Insikten i vad man faktiskt kan göra med en fullpackad kajak.
Det började med ett glittrande klart hav, maneter som förgyllde med sin persikafärg. “Nu är råget måttat med skönhet” tog jag i och tänkte på ren svenska när jag hade fina Skärshamn som skyline i den pittoreska västkustskärdgårds idyllen vid första paddeltagen. Jag blir så sjukt lycklig i hela själen när jag får sätta ned min rumpa i en kajak efter att det har varit ett tag sedan sist.


Efter att jag höll på att få massa får till grannar på kvällen och lika snabbt bytt ö igen började jag sukta efter vänner och en och annan öl i en klingande skål när solen smekte horisonten och förgyllde tillvaron med sina pastellfärger. Bliss!

Jag vaknade på morgonen med ett svar från min Adventure Academy kursare Andreas som är på Marstrand med sin kajak. Han paddlar ikapp mig och gårdagens önskan gick i uppfyllelse. Samtidigt som vi till bonus fick se sälar under de två dagarna vi gjorde sällskap genom Göteborgs skärgård.
Man lär sig mycket på att vara två och det är bra att få bolla kring säkerhet gällande havspaddling.

Sälunge med igenimmad mobilkamera

I Göteborg där vi skildes åt fick jag mig lite vila pga av hård vind. Det bjöds på intervju och snicksnack med chefredaktören Daniel här på Outside och födelsedagskalas och kära återseenden med vänner.


Lugnet före stormen fick jag sedan uppleva. Det va blankt och sommaren var tillbaka. Människor njöt tusan ute på sina båtar med en bok i handen, samtidigt som jag gled fram snabbare än blixten på det blanka.


 

Dagen efter vände det. Det var varning om ett åskväder som aldrig riktigt visade upp sig. Hängde inte ens i luften. Det var bara grått.
Jag hade sikte på Varberg, logistiken med kajaken fixad och jag längtade efter att få komma hem till mina Varberg favoriter från en tidigare “över världens tak resa”.
Jag kände mig sjukt stark och paddlade på snabbare än tidigare. Men straxt innan Kungsbackafjorden skulle jag få mig en lite adrenalinhöjande stund i livet. Vid Hållsundsudde som var sjukt trubbig och kantig och det kändes som vinden kom från Nordsjön utan stopp över Danmark! Innan Jag tog ut min sväng inför udden var vädret ändå någorlunda stabilt, men så fort jag var där ute och med den trubbiga udden så fick jag uppleva vågor i skräckslagen härlig icke förutsägbar melodi.
På ett vis älskade jag känslan, jag mest blev arg att jag inte blev mer rädd, då jag hela tiden hade kontroll på kajaken. Men samtidigt tvingade jag mig att bli rädd för att respektera naturens kraft. Jag tog mig igenom det och märkte direkt efter att en fiskebåt till försök lunkat lugnt fram för att se hur det gick för den galne paddlaren.
Full i adrenalin och kurr i magen tog jag mig in på land och bytte om till regnkläder, kokade vatten, fick i mig en påse Ola Skinnarmo pasta carbonara och en kopp Lemmelkaffe samtidigt som regnet öste ned!
Efter regnvädret lugnade allt ned sig och det var bara att paddla på, paddlade starkare än någonsin men min utmaning nu var att jag inte längre hade midnattssolen på min sida, såhär långt söderut och in mot september. Det hann bli mörkt och jag fick ta in vid Bua. Slog upp mitt tält och när jag vaknade dagen därpå hade jag tältet som sovsäck. Det blåste så pass att mitt extreme tält inte ville vara mitt vindskydd längre.
Då passade jag på att ta det säkra före det osäkra och lät Patrick från Kajaktiv hämta kajaken vid Bua, där jag även fick min cykel. Plus att Eije kom ut och hjälpte mig bära in kajaken nån kilometer till närmsta väg.

 

När man vaknar upp med tältet på sig och inte får paddla sista biten…

Thank you #bästkusten and @kajaktivtjorn for this time! I had some interesting waves by a cape before some dark weather entered two days ago… later on that evening I got a calm sea, long paddling distances with a beautiful sunset as a finish. As you saw yesterday the weather was a bit surprising so I decided to finish my paddling at Bua with the help of these guys! ? ?? I'll continue by bike from there tomorrow. The upcoming weekend I'm planning to reach my last and final goal Smygehuk after 2,5months on paths, roads, tracks and on water! Let's see what the days will bring ? ?? – now I'll continue to rest and prepare things at my "Nepal-to-Varberg-folks" @monicasfoto and @eijeeliasson55 oasis – before I'm continuing to achieve my 3000km outdoorsy ways through Sweden ? #freedalancethroughsweden #seakayaking #lifegoals #safetyfirst #kajaktiv #Halland #adventure #adventureacademysweden #Sweden #outdoorpassion

A photo posted by outdoor, thoughts n' travel (@freedalance) on

Fick mig två efterlängtade vilodagar hos Ejie och Monica med god mat och filmvisning från deras första resa till Nepal. Innan vi åkte tillbaka till Bua med cykeln inför sista färdbiten mot slutstationen Smygehuk!


I nästa blogginlägg får ni läsa om kattegattleden, målgången och hur det känts efter hela äventyret!
Följa:
“freedalance” på instagram, facebook och YouTube.
#freedalancethroughsweden
På mapongram kan ni följa hur jag rörde mig genom Sverige: http://mapongram.se/ViewMapongram.aspx?mt=578ae2e1-98e8-4bbd-a586-c0303ba4aaf8

Om skribenten

"Äventyr för mig handlar nog mest om att komma utanför sin trygghetszon, där man växer av att försöka. I Nepal jobbar jag som svensk reseledare (åt Far Away Adventures) för svenska grupper på vandringar och rundresor, och umgås med mina nepalesiska vänner på vandringar och paddlingar m.m. Jag går nu Adventure Academy, class of 2016 och i sommar kommer jag under tre månader, på olika äventyrliga sätt, ta mig igenom hela Sverige från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder" - Frida Benedikt aka Freedalance

Liknande inlägg