Annons:

För ett år sedan drabbades Nepal av en jordbävning som tog livet av 9 000 människor och skapade en enorm förödelse i det fattiga landet. Men politiska låsningar och uteblivna turister har drabbat landet dubbelt. Vi gav oss av på en vandring i en del av landet som drabbats betydligt mer av det senare.

På vägen in mot Kathmandu från flygplatsen slås jag av hur ren luften verkar vara, hur lite bilar och rickshaws det är ute, av det relativa lugnet. Städer som denna brukar för det mesta bjuda på ett trafikkaos som får rusningstrafiken på Essingeleden att likna en söndagsutflykt och luften bruka vara svart av dieselrök. Något måste vara fel, är det en helgdag? Strejk?

Men snart ser jag dem, köerna till bensinstationerna och till gasförsäljarna. Jag kan inte ens se slutet på köerna.

I september förra året klubbade Nepal igenom en ny grundlag, strax därefter närmast upphörde lastbilstransporterna över gränsen från Indien, där i princip allt Nepals bränsle kommer ifrån. Indien förnekade att det handlade om en blockad och skyllde istället på säkerhetssituationen för lastbilschaufförerna. Att förklara Nepalesisk politik ligger i kaliber med att förklara relativitetsteorin, men lite kort kan man säga att den etniska minoriteten Madhesi som bor utmed gränsen till Indien, och har starka kulturella band till landet, ansåg sig marginaliserade av den nya grundlagen. Detta ledde till protester, som ledde till strejker, som ledde till en blockad, ransonering och en blomstrande svart marknad.

Nepal-67

Reka Devi Saha stod fyra dagar i kö för matlagningsgas

Även om samåkningen och cykelförsäljningen ökade blev så gott som allt som hade med transporter att göra problematiskt. Utan bränsle för att driva de många generatorerna blev det även ransonering av el. Då många nepaleser använder gaskök blev det bekymmersamt för många att ens laga mat. Som om det inte var nog drabbades även medicintransporterna till landet.

Blockaden varade mellan september 2015 fram till februari i år och det kanske låter som gamla nyheter men det politiska dödläget fördröjde en redan akut situation och gjorde livet ännu svårare för många av dem som fortfarande kämpar för att återhämta sig efter förra årets jordbävningskatastrof.

Nepal-62

Kathmandu

Som många andra har jag ett närmast mytiskt förhållande till Nepal. Att få vandra i Himalaya är jag knappast ensam om att ha på min bucketlist, och nu är jag äntligen här.

De populäraste vandringslederna tar en till Everest Base Camp, Annapurna Base Camp eller runt Annapurna Circuit. Standardschemat på den sistnämnde landar på strax över två veckor. Vi har dock bara några dagar på oss och ska vandra den betydligt kortare, men ack så populära rutten Ghorepani – Poon Hill – Ghandruk.

Nepal-32

Poon Hill

Nepal må vara ett ganska litet land men restiderna landvägen tar likväl gott om tid. Att skumpa fram på landsbygden i en ”local bus” brukar bjuda på fina upplevelser i sig, men denna gång kapar vi just den upplevelsen, sparar en dag och haffar en buss med vingar som tar oss upp till Pokhara. Ostabila vindar från Himalaya gör oss likväl försenade så väl framme är det snabbt byte till taxi och vandringens början i Birethani där vi möter upp våra sherpas Lal, Tchhering och Sanjeep. Vi har redan skymtat den majestätiska, heliga och ikoniska 6993 meter höga toppen Machapuchare och den kommer följa oss nästan hela vår väg. Vi är här nu, i Himalaya.

Så fort vi lämnat den inledande grusvägen och börjat vår vandring på välbyggda och stenbelagda stigar är det tydligt att en vandring i dessa delar av Nepal handlar lika mycket om kultur som natur. Stigarna vi går på är samma stigar som barnen varje dag tar till skolan. Här livnär man sig på turismen eller ett traditionellt jordbruket där sådd och skörd sker för hand.

Nepal-1-4

Majs, en av stapelvarorna

Jordbävningen 2015 utlöste flera skred i bergen, bland annat ett på Mount Everest som krävde över 20 liv. 2015 blev det dödligaste året i bergets historia. Totalt miste över 9000 människor livet i skalvet och dess effekter. Det slår mig dock väldigt snart att jag knappt sett något raserat och förstört sen jag landade i Kathmandu. Under hela vår fyra dagar långa vandring ser vi inte ett enda raserat hus, inte en sten ser ut att ha flyttat på sig. Vi är inte jättelångt från skalvets epicentrum. Men Pokhara och denna region drabbades knappt. Samtidigt möter vi väldigt få andra vandrare, på en så pass populär led som denna borde det vara betydligt fler. Det här visar sig snart vara ett problem i sig.

”Vi har 60% färre turister här nu och det har drabbat oss mycket hårdare än jordbävningen”, säger Asta lama som driver ett av gästhusen i Tikhedunga där vi spenderar vår första natt. Exakt varför så många slutat komma är troligtvis en kombination av jordbävningen och bränslekrisen.

Nepal-1

Klassisk nepalesisk energidryck

Hur långt man vill vandra bestämmer man egentligen själv, gästhusen som erbjuder enkelt och billigt boende ligger som ett pärlband längs hela vandringen. Då min ryggsäck fastnade i Istanbul och jag därför är utan sovsäck, och en del annat, blir jag extra glad över de tjocka täckena som finns till låns. För den som vill ta sig fram snabbt och lätt går det att vandra eller springa med minimal packning, bara man är förberedd på snabba väderomslag. De flesta gör dock som vi och har sherpas som hjälper till med packningen. Det är även ett vettigt bidrag till den lokala ekonomin.

Tidigt nästa morgon bär det av mot Ghorepani som ligger på 2850 meter över havet. Stigen dit går mest genom skog och på bergets skuggsida. Drickor, vatten och snacks finns att köpa längs hela vägen. Vill du inte köpa flaskvatten får du se till att rena vattnet själv eller passa på när du kan köpa filtrerat vatten. Många av de försäljare som står längs vägen beklagar sig över att det är så lite folk här nu och effekterna av turisternas frånvaro blir allt mer uppenbara.

Så fort man kommit över bergspasset och in i Ghorepani ser man delar av det majestätiska Annapurnamassivet resa sig mot den tunna luften, tunn luft som tyvärr är ganska brun av föroreningar, likväl är det andäktigt vackert.

Ghorepani by night

Ghorepani by night

 

Rum med utsikt

Rum med utsikt

Tillsammans med ett hundratal medvandrare som med sina pannlampor utgör ett lysande pärlband ger vi oss mitt i natten av mot Poon hill för att möta solen på 321o meters höjd . Det ligger något vackert och närmast uråldrigt rituellt att tillsammans vandra för att bevittna soluppgången. När jag får höra att det vissa dagar kan vara totalt fullknökat på toppen kan jag samtidigt inte låta bli att vara tacksam över att det är just nu jag får vara här.

Nepal-13

Nepal-18Solens första strålar lägger sig som ett skimmer på topparna av 8000 metersbergen Dhaulagiri och Annapurna, snart kröker sig strålarna även över de lägre topparna nedanför och når oss med en välkommen värme. Tystnaden som breder ut sig över folksamlingen talar sitt tydliga språk, skådespelet är inget annat än majestätiskt. Det här är vandringens höjdpunkt, det är värt varenda steg och hela resan hit.

Nepal-24

Dhaulagiri

Dhaulagiri

Annapurnamassivet

Annapurnamassivet

Efter Ghorepani/Poon Hill finns det lite olika vägar att fortsätta. Vi gör ju en kortare loop och försätter vidare mot Tadapani och Ghandruk. Resten av morgonen spenderas därför på en kam som går parallellt med Annapurnamassivet, belöningen är enorm. När vi viker av från kammen och ner i dalen är det svårt att slita sig. Men skogen bjuder på belöning den med, för den är magiskt regnskogslik. Stundtals tätt och mossigt med gigantiska lavar som hänger ner från träden. Stigarna i sig är fortfarande nästan uteslutande handbyggda och stenbelagda, arbetsinsatsen måste varit enorm.

Nepal-44

Shailendra Kuikel Sherpa, vår guide

Nepal-45

Om bärarna skulle jag vilja göra en egen historia. Dessa starka män, och fåtal kvinnor, som lever av sina fötter och ryggar och bär dessa enorma mängder kilo med total nonchalans för allt vad bärremmar och ergonomiska system heter. Ett band över pannan gjort av rissäckar och rep, det är allt.

Sanjeep Sonuwar

Sanjeep Sonuwar

Nepal-56

Ghorepani

Vi vandrar mellan soluppgång och solnedgång, möter en kylig natt under stjärnorna i Ghorepani. En vacker liten by som jag gärna hade stannat en dag i men redan nästa morgon ger vi oss av tillbaka till Phokara.

Taxi sista biten tillbaka till Birethani

Taxi sista biten tillbaka till Birethani

Pokhara ligger vackert vid sjön Phewa Thal och är omgiven av Annapurnamassiven och tvillingtoppen Macchapucchare. Det är en hubb för mycket som har med turism i Nepal att göra och vill du, så kan du här bocka av de flesta äventyrssporterna på listan. Kanske främst skärmflyg då Pokhara är en världsdestination i sammanhanget. Starta uppe på berget Sarankot och landa nere vid Phewa Thals stränder. Med Himalaya som utsikt kan det inte gå fel. Har du ingen egen skärm finns det både tandemflyg och kurser.

Nepal-59

Pokhara

Trots att Pokhara bara ligger ca sju mil från skalvets epicentrum drabbades de inte nämnvärt av jordbävningen, Kathmandu å andra sidan drabbades hårt. Tusentals miste livet och ännu fler blev hemlösa. Fyra Unesco World Heritage platser i Kathmanduregionen förvandlades till grushögar.

Nepal-64

Delvis raserade templet Swayambhunath

Man har nu installerat ett nytt varningssystem som kan ge utslag vid nya jordskalv, men problemet hur man ska nå ut med varningar till de miljontals människor som berörs finns det fortfarande ingen plan för.

Samtidigt har flera biståndsorganisationer rapporterat om att många av dem som drabbades av skalvet förra året fortfarande inte har fått ta del av utlovad hjälp. Nu besökte inte vi någon av de mest drabbade byarna och regionerna men under vårt besök i höstas bodde fortfarande hundratal människor i tältläger inne i Kathmandu.

Förutom att flera hus kollapsade totalt så slutade många att hyra ut de övre våningsplanen i sina hus, något som sköt hyrorna i höjden och ledde till bostadsbrist.  En av många som brukade hyra en billig lägenhet var ensamstående Mina Mager. Hon bor nu i ett enkelt tält byggt av plast och grenar men så gott det går är det ändå inrett som ett mycket litet hem. Utan tillgång till bränsle lagar hon mat över en eld av byggspill och gamla möbler

”Här bor jag ju gratis och det får funka på kort sikt, vad som händer i framtiden vet jag inte”, säger Mina

Mina Magar

Mina Mager

Nepal-68

Boende i ett av Kathmandus tältläger hjälps åt för att få till matlagningen

På flera håll drabbades Nepal mycket hårt av jordbävningen, och landet har en hel del utmaningar framför sig men har du någonsin funderat på att besöka Nepal är nu en bättre tid än någonsin. Det är mindre trängsel, priserna är något lägre och framförallt så är det nu som Nepals befolkning behöver ditt besök som mest. Har du blott en vecka så ger en vandring till Poon Hill en liten försmak av vad detta mytiska land har i bakfickan. Din resa blir dessutom en form av effektivt bistånd.

 

Stort tack till Hvitserk för hjälp med resan och till Erling Rosenstrøm för eminent guidning!