Annons:

Okej. Kanske det svåraste är att formulera det första inlägget på en nystartad blogg. Kanske blir det ännu svårare med en sport som ingen vet om att den finns och dessutom med fyra tjejer som i dags läget representerar landet Sverige. Men jag ska göra ett försök. 

Välkomna! Vi kanske ska helt enkelt börja med en presentation av sporten. Jag hade ingen aning om att denna sport fanns eller hur den utövades för tre år sedan så denna beskrivning är anpassad för någon som mig. Som jag var då. Skidalpinism på fem minuter for dummies. Är du redan ett helhjärtat skidalpinismproffs så hoppa över detta och läs helt enkelt nästa inlägg! 

Så. Då kör vi:

För att göra det extra förvirrat finns det många namn, skimo, skidalpinism, skimounteneering. 

Det sistnämnda är det officiella namnet i världen och då blir skidalpinism den svenska översättningen och slutligen skimo förkortningen på de båda. Solklart. 

Skimo är en sport som är väldigt populär i alpländerna. Italien, Frankrike, Spanien, Schweiz är de länder som toppar högt i världscupen. Mycket för att man i dessa länder har en nära och utarbetad relation till berg. 

Berg. 

Ja, för det är en bergssport. Och man har skidor. 

Man går uppför med superlätta grejer på stighudar (en sorts remsa i syntet man fäster med klister under skidan som gör att man kan gå på snö i princip i vilken lutning som helst!) 

När man kommit upp, eller fram till det man vill, rycker man loss hudarna, gör om skidorna till ett par slalomskidor och åker ner för berget. Jag tror vi kommer med en instruktionsvideo inom kort..

Tävlingarna är oftast mellan 1,5-2h i världscupssammanhang men det finns också mer extrema varianter som sträcker sig över dygn. 

Man har jättetight fartdräkt på sig, en väldigt fåning hjälm och alla som inte håller på med skimo tycker Att man ser löjlig ut. (Bild kommer..) 

Slut om skimo. 

Tycker ni att denna instruktion var lite för tunn så har Kalle Wahlström gjort ett program på SVT om just denna sport! 

Annars hoppas jag att ni kikar in här då och då för att följa vår satsning mot både världscup och VM. Om inte annat kanske du blir själv sugen på att börja med en av de roligaste, jobbigaste och mest spektakulära sporter i världen! 

Om skribenten

Skimogirls är ett kollektiv med tjejer som tycker om att vara i bergen, på vintern är det skidor med stighudar under fötterna och på sommaren i löparskor. Författarna på denna blogg är: Emelie Forsberg, Fanny Borgström, Erika Borgström och Ida Nilsson. Här kan ni följa deras tankar om idrott, prestation och vänskap. Trevlig läsning!

Liknande inlägg