Annons:

Ljudet av isen som bågnar och spänner på en istäckt sjö är verkligen en mäktig upplevelse. Ett djupt basljud med olika dova toner som ljuder genom hela isen. Riktigt häftigt! Tredje natten för i år fick jag sällskap av scoutpatrullen Snobben från Hedvig Eleonora scoutkår. Vi var ute i helgen på  kick-off på Påta vid Domarudden i helgen och det var ett perfekt tillfälle för att sova ute och testa saker inför framtida hajker.

Domarudden – nära till naturen
Domarudden är ett naturreservat med en friluftsgård ca 7 km från Åkersberga norr om Stockholm i Roslagen.  Här någon kilometer från Domarudden ligger vår scoutgård Påta. Man kan vandra dit via Blå leden som är en vandringsled som går mellan Vaxholm och Domarudden. Den ansluter också till Roslagsleden som går mellan Täby upp till Grisslehamn via Norrtälje. Det finns även buss till Kvisslingsby och sen är det 4 km att gå så är man framme.

Stort tält, stor plats, inte dumt!
Vi lånade ett tält från kåren som är ett riktigt trevligt och praktiskt base-camp tält, Primus Bifrost H6. Det är ett perfekt tält att ha om man ska ligga ute ett par dagar på samma lägerplats som man sen genomför olika turer ifrån. Klart bra betyg!

Bifrost har två separata sovkokonger med en stor absid i mitten där man kan stå raklång. Riktigt bekvämt och bra. Det har ersatt scouternas klassiska ”Gillwell”-tält, det där som ser ut som Gröngölingarnas tält i Kalle Anka.

Att hitta en bra plats
En bra plats är en kombination av bra underlag där man kan få ner tältpinnarna och staga upp tältet ordentligt, utan stora stenar, gropar eller rötter. Givetvis är en härlig utsikt viktig. Den här natten fann vi en plats ganska nära sjön men ändå en bit upp på en hylla som uppfyllde kraven. Perfekt!

Vardagslyx är att få vakna mitt i naturen
Det är verkligen en energikick att vakna ute i naturen och slå upp tältduken. Jag gick ner längs vattnet och bara tog in alla intryck utan att ha bråttom.

Luften var krispigt kall och det låg ett tunt frostlager på tältduken och på marken runtomkring. Isen sa godmorgon med sina spänningsljud och jag hörde att fåglarna vaknade runtomkring. Inga besök av djur runt tältet den här gången, men man kan inte få allt.

Tre nätter klara – Bara 49 kvar!
Tre veckor har gått på det nya året och jag har varit ute tre nätter. 49 nätter kvar men jag vet redan nu att det kommer bli många fler och än roligare att det kommer bli nya platser att upptäcka. Till exempel samtliga toppar i Stockholm Seven Summits, Djurgården, Värmdölandet och nästa gång lite mer söderut i Moena i Italien.

Utmana dig själv, en natt i månaden!
Varför inte ge dig ut en natt i månaden resten av året? Vore superkul om du antar utmaningen och berättar hur det går. Bara att höra av sig!

Om skribenten

Fredrik Hjorth

Fredrik Hjorth arbetar som managementkonsult inom bank och finans med fokus på värdepappershandel och penningtvätt. Han är projektledaren som parallellt med sina uppdrag lever ut sina äventyrsdrömmar och inspirerar andra att ta tag i sina. Han har bl.a. cyklat 150 mil med all packning till Kebnekaise för att sen packa om, vandra in och bestiga berget. Vid sidan om sitt vanliga arbete arbetar Fredrik även som guide på Expeditionsresor till bl.a. Kilimanjaro och Nepal. Att hitta näräventyr som fungerar i vardagen är något Fredrik specialiserat sig på. Under hela 2017 genomförde han sitt projekt 52 veckor - 52 nätter, där han sovit ute i tält minst en natt i veckan ett helt år. ’

Liknande inlägg

En respons

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras