Annons:

Serien presenteras av:

ortovox1

Det är laviner som dödar oss skidåkare. Men laviner är inte något som bara händer, oftast är det offret eller någon i offrets grupp som startar den. Enligt lavinforskren Dale Atkins är orsaken till lavinolyckorna i 82 procent av fallen mänsklig. Och bland de mänskliga orsakerna är övertro på den egna förmågan den vanligaste.

Laviner är komplexa och påverkas av en mängd parametrar.  För att kunna bedöma snötäcke, väder och den mänskliga faktorn behöver du mycket kunskap. Befinner du dig i brant terräng kan det lossna, helt enkelt. Men eftersom det krävs att sluttningen är brantare än 30 grader för att en lavin ska kunna lossna (blötsnölaviner kan gå i flackare terräng), är lutning betydligt lättare att förhålla sig till än andra faktorer.  Men är det roligt att åka flackt?

30-grader

Dags att skrota flaggstängerna?
Förr i tiden var det coolt att säga att livet börjar vid 45 grader. Och när man körde på skidor som var 210 centimeter långa flaggstänger med 67 millimeter under foten krävdes branta sluttningar för att kunna njuta pudret. Var det flackt åkte du inte på eller genom snön – du åkte under den. Men det senaste decenniet har det hänt mycket med skidorna. Lättare och bättre material tillsammans med smartare design har gjort att vi fått åkglada skidor med bra flyt i nästan all snö.

Så får du ett långt liv bland bergen
Det bästa sättet att öka chanserna till ett långt liv i offpistterräng är att göra sluttningar flackare än 30 grader till din comfort zone och bara kliva ur den när du vet att det är säkert. Kör du flackare än 30 grader och inte har något brantare ovanför kan du köra säkert vid nästan alla förhållanden. Därför är det viktigt att lära dig att mäta lutningen. I dag finns det flera smidiga sätt att göra det på, både på hemmaplan och på tur. För vissa områden finns det digitala kartor med lutningen inlagd och det är ett bra verktyg när du ska planera en topptur framför datorn. Men för att vara säker måste du även kunna mäta lutningen ute på fjället. Det gör du med hjälp av en så kallad klinometer, som finns inbyggd i vissa kompasser. Det finns även varianter som du kan fästa på staven – då har du den alltid till hands.

Det är surfet man vill åt
På ett par moderna skidor kommer du att upptäcka att det går att hitta det där sköna surfiga flytet i din nya comfort zone. Det behöver inte längre vara brant för att det ska vara roligt. Känns ditt åk tråkigt kör du för långsamt, svänger för ofta eller utnyttjar terrängen dåligt.

I boken Snösäker – elva steg mot bättre, säkrare och roligare offpist lär du dig, bland mycket annat, hur du mäter lutningen och färdas säkert i offpistterräng.

 

+ Utrustningen

ortovox

 

Tour Rider 30 är en grymt bra rygga för långa dagsturer som är specifikt designad för behoven man har under toppturer. Förutom en avdelning för säkerhetsutrustningen finns fästen för att lätt kunna spänna fast skidor eller bräda samt fästen för isyxa och stavar. Huvudfacket kommer man åt både från framsidan och ryggsidan. Precis som med alla ORTOVOX ryggsäckar har Tour Rider 30 en integrerad vissla och bröstsele.

 

Om skribenten

Liknande inlägg

2 responser