Annons:

Danny MacAskill’s nya film ”Wee Day Out” har fått flera miljoner visningar på bara några dagar, men cyklar man på rullande höbalar är det kanske inte så konstigt egentligen. 

Hur skulle du beskriva Wee Day Out?

Danny MacAskill: ”Även om cyklingen kan te sig som ganska extrem så ville jag göra en video som den vanliga åkaren ändå kan relatera till. Är det blött ute så tvingas alla att ta sig över pölar och man vet sällan hur djupt det kommer vara just där i mitten, min pöl visade sig vara just två meter djup. Sen så ville jag göra en film där jag hade lite kreativ frihet, det skulle mest vara en rolig dag på cykeln så jag vill att den skulle ha en viss lättsamhet.”

danny_macaskill_01_by_fred-murray_red-bull-content-pool

Några av dem tog flera hundra försök innan du satte dem, hur utmanande var tricksen i filmen?
Alla var lite utanför min komfortzon. Ett av dem var att rulla baklänges på ryggen ut och över ett dropp, vilket var en väldigt konstig känsla. (3,45 in i filmen) Det gav även en lite klaustrofobiskt känsla. Vid en punkt är man i själva verket upp och ned på väg baklänges ut över ett två meters dropp utan att veta vart man egentligen är. Jag vet egentligen inte om det ens är ett bra trick, men det ska bli intressant att se vad folk tycker om det.”

danny_macaskill_03_by_fred-murray_red-bull-content-pool

Är det svårare att göra tricks på en mountainbike istället för en trailcykel?

”Cykeln och jag kommer väldigt bra överens. Min Santa Cruz väger faktiskt inte mycket mer än min trailcykel, även om den är större så är den lätt. Men den har verkligen hållit för trycket, den är ju inte designad för den cyklingen jag gör. Den har blivit överkörd av en 450 kilos höbal flera gånger och blivit nedkastad för så många dropp, med och utan mig på. Den har hållit mycket bättre än vad jag kunde hoppas på.

Sen finns det för- och nackdelar med att använda en mountainbike. Dämpningen gör den något mer förlåtande. Men när man kommer upp över två meters drop med platta landningar så kan faktiskt dämpningen komma lite i vägen för ens teknik. Samtidigt kan man köra i betydligt stökigare terräng än vad man hade kunnat med en odämpad hoj.

Ett exempel på ett trick som jag inte hade kunnat göra på en trailhoj är första tricket i filmen. Som är ett hopp från plattformen till tågspåret som jag sen cyklar vidare på. Det blev enklare tack vare dämpningen. Skulle jag göra det på min trailhoj skulle det kanske gå men jag skulle nog landa för att sen studsa av och mina handleder skulle ha en ganska tuff dag. Dämpningen tar bort det värsta och gör att jag kan behålla kontrollen för att sen kunna fortsätta cykla på spåret. Sen tog det mig 100 gånger för att få till det ändå…”

danny_macaskill_04_by_fred-murray_red-bull-content-pool

Vad föredrar du, en trailcykel eller en MTB?

”Jag gillar dem båda lika mycket. På vintern och med mina kompisar cyklar jag oftast med mountainbiken. Det är svårt att slå känslan av att cykla på en lerig stig med polarna, vid slutet har alla en berättelse att dela med sig av. Även om det ösregnar är det galet roligt.

Men jag gillar verkligen min trailcykel, det är mer min egen grej. När jag är i Glasgow kör jag oftast ensam. Det är lite som lektid, jag väljer lite väggar och räcken och försöker sy ihop olika linjer. Båda är lika roliga.”

Om skribenten

Chefredaktör

Liknande inlägg

En respons