Annons:

Tidsresor är omöjliga, i vart fall på cykel, men varje tramptag jag tar så tar jag ett tramptag från våren och sommaren tillbaka mot vintern. Det känns i luften, syns mer snö längs vägen och på topparna vid horisonten. En märklig känsla men också häftig. Lördagen var en lugn på cykeln med lunch vid vägkanten och en middag för en kung när jag kom fram.

På väg från Sorsele
Kontrasterna är verkligen märkbara. Igår sensommarsolsljus över ett vattendrag och idag en härlig vintervy äver en sjö. Platserna ligger kanske 5 mil ifrån varandra. Mäktigt. Sakta men säkert smyger det sig in mer och mer snö i skogsmiljön och is på sjöarna. Inte jättenmycket hela tiden, men mer och mer blir det. 

Utanför Sorsele

Bra platser att stanna för en paus
Vägen slingrar sig och går rätt ofta upp och ner. I jämförelse med vägen mot Sveg så är backarna brantare, 6% lutning, och det känns i benen uppför och utför går det klart snabbare. Snabbt hat jag lärt mig att man inte stannar i uppförsbackar oavsett hur trött man är. Det är inte bra alls när man ska starta igen. Inte mitt i utförsbackar heller, då tappar man massa fart och inbromsningen i sig är inte att rekommendera.

Tenzing och Sherpa

Bästa ställena att stanna är i solen på P-platser, där vägrenen är riktigt bred uppe på krönen, där det är flackt eller när det är lätt utför.

Var är skeden – Gilla läget – Det fixar sig
När jag är ute så här länge så är tankeförmågan inte alltid på topp. Då kan man lita på enkla saker som man övat in. Var sak har sin plats och det blir som en instinkt. Att flytta något så enkelt som en sked från sin plats till en ny ”bättre” är inte alltid bra. Igår när det var matdags så hittade jag den helt enkelt inte och kunde för mitt liv inte på vart den låg.

Lunchpaus

Bara att gilla läget och visst fixade det sig. Baksidan på solskyddsfaktorstuben fungerade riktigt bra och lunchen smakade gott i solen. Nu har jag hittat skeden och nu flyttas den inte igen. Idag blir det lunch med rätt bestick.

Landskapet förändras
Hela naturen och landskapet öppnar upp sig på ett annat sätt och det är verkligen vackert. Från att ha varit inneslutet runt vägen så är det som om sidorna vikts utåt och vyeran öppnats upp. Helt otroligt och i 20 km/tim ser man så mycket mer! Cykel – Bil, 1-0.

Vy E45 mot Arvidsjaur

Gäss eller sångsvanar – Nu vet jag
Att stanna till vid vägen och bara ta in det som händer är en annan sak som är positivt med att cykla. Klart enklare att se saker och att stanna till. Igår kunde jag inte placera vad jag såg, så jag trodde det var gäss. Snälla vänner pekade ut att det var sångsvanar (på engelska heter de whooper swans). Man lär så länge man lever helt enkelt.

Hade kunnat stanna där men hungern pockade på och jag hade ett besök i Arvidsjaur jag sett fram emot sen i fredags.

Sångsvanar

Torggrillen i Arvidsjaur
Jag har en svaghet för hamburgare och när man varit ute en hel dag så är en hamburgare med pommes inte helt fel. Tvärtom!  Första gången för mig i Arvidsjaur och min vän Fredrik Karlsson rekommenderade ett besök på Torggrillen mitt i staden. Mums!

Jägarmål med milkshake

Jan-Anders som har grillen med sin bror var en härlig bekantskap. Grillen har funnits sen 1956 och är den andra Sibyllagrillen som etablerades i Sverige. De gör av med 16 ton pommes frites om året berättade han.

Jan-Anders - Torggrillen Arvidsjaur

Vi pratade om det mesta, cyklar, asien, Arvidsjaur och Sibyllas historia. Inte bara är han en härlig människa utan hamburgare visste han hur han skulle göra. Ett jägarmål till specialpris med stekt ägg och milkshake var precis vad den här äventyraren behövde. Instämmer med Fredrik, är ni här i staden så är Torggrillen ett måste.

På väg mot Jokkmokk
Nu ska jag iväg till Jokkmokk. Vagnen packad för att lunch och mellanmål. Skeden ligger dör den ska och solskyddsfaktorstuiben är rengjord. Hoppas ni får en skön söndag mina vänner. Det ska jag ha. Namaste.

 

 

Om skribenten

Fredrik Hjorth

Fredrik Hjorth arbetar som managementkonsult inom bank och finans med fokus på värdepappershandel och penningtvätt. Han är projektledaren som parallellt med sina uppdrag lever ut sina äventyrsdrömmar och inspirerar andra att ta tag i sina. Han har bl.a. cyklat 150 mil med all packning till Kebnekaise för att sen packa om, vandra in och bestiga berget. Vid sidan om sitt vanliga arbete arbetar Fredrik även som guide på Expeditionsresor till bl.a. Kilimanjaro och Nepal. Att hitta näräventyr som fungerar i vardagen är något Fredrik specialiserat sig på. Under hela 2017 genomförde han sitt projekt 52 veckor - 52 nätter, där han sovit ute i tält minst en natt i veckan ett helt år. ’

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras