Annons:

Vilodag.
En av de nya saker jag fått testa på under det här tre veckor långa lägret är den beryktade VILODAGEN.
Alltså missförstå mig rätt. Det är inte så att jag aldrig haft en dag utan träning, men att man planerat långt innan att det ska vara en dag av planerad passivitet har gått mig förbi i livet. Jag har liksom bara levt tidigare, tränat det man velat utan egentligen varken syfte eller mål. Jag och Fanny brukar snarare tala om stimulans än träning. Vi kör önästan aldrig intervaller som man ska, har ingen struktur på olika perioder eller förbereder oss för tävling. Vi bara är. Kanske för att vi är så nya i våra liv som idrottskvinnor att vi behövt dessa år av att bara känna sig fram och känna sig själv. Därför har vi aldrig riktigt haft ett behov av en VILODAG.
Men nu. Efter nio dagars hårt tränande, ca 35h på skidor och 18000 Fallhöjdsmetrar i benen har den här beryktade VILODAGEN känts som en hägring i fjärran. Vi har pratat och planerat, längtat och nog också våndats.
Träning är ett gift.
Nu sitter jag här iallafall. Klockan närmar sig två. I en solstol, snön droppar från taket. Jag har ätit långfrukost, gått till affären, ätit lunch och druckit kaffe. Snart ska vi baka bullar, kanske gå till badhuset och basta eller bara sitta kvar här och låta kvällssolen komma. Äta lite mer.
Jag sneglar upp mot bergen som omger mig. Här i solstolen känns det förundransvärt tungt att bara tänka att jag skulle upp där. Det är konstigt vad denna uttalade dag gör med en. Igår orkade jag, imorgon orkar jag, men nu?
Jag vägrar gå en meter för långt idag. Jag ska suga i mig varenda vilande minut, varenda kalori i maten för att sedan trycka på play imorgon och köra ytterligare tio dagar.
Om vilodag är något jag tycker om?
Kanske lite som med intervaller. Man vet att det är bra av någon diffus anledning någon annan talat om för en, det är jobbigt men känns skönt och välbehövligt efteråt.
Helt enkelt, VILODAG är något att träna mer på.

/Erika

Om skribenten

Skimogirls är ett kollektiv med tjejer som tycker om att vara i bergen, på vintern är det skidor med stighudar under fötterna och på sommaren i löparskor. Författarna på denna blogg är: Emelie Forsberg, Fanny Borgström, Erika Borgström och Ida Nilsson. Här kan ni följa deras tankar om idrott, prestation och vänskap. Trevlig läsning!

Liknande inlägg

En respons