Annons:

Artikelserie i samarbete med Swett

Friska dofter av pinjeträd och timjan i ett tidlöst kulturlandskap. Här kan du njut av utsikten över kustslätterna och vandra i tystnaden över kullar av olivodlingar. Stefan Ekeroth berättar om sin resa till Cinque Terre, världsarvet på den italienska rivieran.

Stefan och hans sambo har fyra hundar, och han själv har varit aktiv i en massa idrotter, så de är inte främmande för vandring. De lever ett aktivt liv och går långa sträckor varje dag. Minst en gång om året är de ute på större vandringsresor, och Swett har kommit att bli det naturliga valet.

– De har det bästa arrangemanget. De har ett annat tänk, säger Stefan.

Cinque Terre är ett av Europas mest attraktiva turistresemål. Ett historiskt kustsamhälle mellan Florens och Genoa där rivierans grönska möter det glittrande salthavet, som stoltserar med idylliska miljöer och en rytmisk ström av turister och lokalbesökare.

– Man går på en gammal åsnestig där alla andra inte går. Man går inte på några asfalterade vägar och man möter inte trehundra turister. Det uppskattar jag. Jag är inte där för att träffa folk på det viset. Jag är där för själva upplevelsen.

Cinque Terre erbjuder Liguriens finaste restauranger som låter dig njuta av dagsfärsk fångst av sardiner och ansjovis. Det lokala vinet, tillredd på Vermentino-druva, är perfekt att avnjuta vid en av terrasserna som mynnar ut mot medelhavet.

-Vi åt torkade sardiner som var rätt spännande. Det var alltid sju, åtta smårätter i cirkulation. Vi fick prova på så mycket. Och det var så läckert upplagt. Så det är väldigt svårt att peka ut en en specifik rätt som den bästa. Allting kändes som en gourmetupplevelse.

-Det översteg alla mina förväntningar. Tycker man om natur, vackra miljöer och god mat är Cinque Terre en kanonkombination. Man får allt i ett.

Från en timmes promenad genom vacker kastanjeskog till Monte Nonas imponerande fasader, en glittrande blå utsikt längs kusten utmed de fem fiskebyarna och en romantisk upplevelse i äkta italiensk anda.

– Du behöver inte vara atletisk bergsklättrare, men du bör vara van vid att gå. Och ha lite kondition så att du orkar gå några timmar varje dag. För ju bättre förberedd du är desto mer kan du njuta av omgivningarna.

Läs mer och boka din resa till Cinque Terre här

5 responser