Annons:

Under tre månader i fjol brann två miljoner hektar av Borneos regnskog ner. Om det fortsätter i samma takt är nästan all regnskog borta 2022. Allt för att vi ska få palmolja till våra kakor, godis, halvfabrikat, schampoo, kosmetika med mera. Förödelsen var tydlig när bevarandefotografen Tom Svensson besökte Borneo.

Text och alla bilder: Tom Svensson

Jag var i Asien för att dokumentera orangutangen och redan när jag kom till Indonesien var bränderna påtagliga. Men det var värst på Borneo, i själva verket var det svårt att ens ta sig dit. Dagarna innan hade alla flyg varit inställda på grund av brandröken och den obefintliga sikten. Jag hade extrem tur att piloten på flyget försökte och lyckades med att få ner planet på Kalimantan (Borneo).

För att kunna uppleva naturen och komma nära djuren tog vi senare en båt upp längs floden i södra Kalimantan. Här blev den täta röken mer och mer påtaglig, med brandlukt och en stickande känsla i näsa och svalg. Efter en stund på floden såg jag det första tecknet på något liv i denna gråa sörja och det visade sig vara en näsapa. Jag tar bilden och inser direkt när jag tittar på den hur illa det faktiskt är.

martin-3-3300 fotbollsplaner röjs varje timme för att ge plats åt palmoljeplantage. En skrämmande siffra som har en direkt effekt på djurlivet och på orangutangerna. Det finns cirka 7 500 orangutanger på Sumatra (varje år dör 1 000) samt cirka 55 000 på Borneo (varje år dör 5 000). Detta innebär att vi har ont om tid. Det som också slog mig var hur tyst det var, när jag varit i regnskogar på andra platser på jorden har ljudet av insekter och annat varit påtagligt, men här var det helt tyst. Ju mer jag tänkte på det desto mer insåg jag vilka konsekvenser det kan få. Om insekterna inte flyger runt får insektsätande djur ingenting att äta. Samtidigt sker ingen pollinering och då blir det inte någon fruktsättning och maten till bland annat orangutangerna uteblir.

Tom Svensson

Allt detta på grund av palmoljan. Palmolja i sig finns det inte så mycket negativt med utan det är hur man skövlar för att skapa fler plantage som är problemet. Men även att livsmedelstillverkarna inte tar sitt ansvar genom att antingen erbjuda oss konsumenter produkter utan oljan eller riktigt certifierad olja.

Det många tillverkare gömmer sig bakom är RSPO (Roundtable on Sustainable Palmoil) som är en organisation bestående av bland annat företag med intresse i palmolja. Organisationen skapades med syfte att reglera palmoljan och skapa en certifiering. Organisationen står bakom fyra olika handelssystem och certifieringsordningar:

Identity Preserved: Certifierad palmolja från ett ursprung som hålls separat från palmolja som inte är certifierad genom hela värdekedjan. Det innebär att palmoljan är fullt spårbar till ursprunget. Även kallad CSPO. Då denna inte odlas på skövlad regnskogsmark är det den enda ”bra” samt hållbara oljan.

Segregerad palmolja: Certifierad palmolja som hålls separat från icke-certifierad palmolja genom hela värdekedjan men som sedan blandas med certifierad palmolja från annat ursprung. Segregerad palmolja kan därför inte spåras tillbaka till ett specifikt produktionsplantage.

Mass Balance: Blandning av certifierad och icke-certifierad palmolja. Oljan är inte spårbar.

Book and Claim (Green Palm Certificates): ”Green Palm” är ett verktyg för att stötta produktionen av certifierad palmolja. Det innebär att man betalar en viss premium per ton palmolja till en producent som odlar certifierad palmolja. Denna premium når även de små odlarna. Men den fysiska palmoljan som företaget får vid leverans är konventionellt framtagen, det vill säga ocertifierad. (Ett sätt att köpa sig fri.)

Det är egentligen bara en av dessa som kan räknas som hållbar och det är den helt spårbara oljan. Då finns det ingen risk att man blandar ”smutsig” olja med spårbar och därmed lurar konsumenten att tro att det är bra certifierad olja i produkterna. Men endast två procent av all olja är 100 procent spårbar.

_TOM3417

På Borneo såg vi, som tur var, många orangutanger som stödmatades för att de ska få mat och ökade chanser till överlevnad. Borneo är en fantastisk plats och här finns många arter som vi måste rädda till kommande generationer. Jag vill också att mina barnbarn ska kunna få göra en sådan underbar resa och se dessa ljuvliga djur som jag gjort och fått se. Så låt inte vårt fredagsmys bli deras död. Det är mycket svårt för konsumenten att hitta rätt i palmoljedjungeln, något som måste förändras så att alla kan göra ett val. Det handlar bara om att vilja vara med och rädda regnskogarna och alla dess invånare. Tills vi får en hållbar och pålitlig certifiering är det säkrast är att köpa produkter utan palmolja.

Tom Svensson