Annons:

Hon är en av Sveriges samtida mest meriterade äventyrare och innehar världsrekordet som snabbaste kvinna att skida till Sydpolen. Två gånger utnämnd till Årets Äventyrare. Fjälledaren och sjuksystern Johanna Davidsson är aktuell med den illustrerade biografin Solo Sister som getts ut på eget förlag.

Biografin är en skildring av vägen till Sydpolen och hem igen. Från idé till genomförande och världsrekord. Solo Sister för att hon är sjuksyster och ensam syster som ger sig av. Hennes syster Caroline Davidsson har tidigare genomfört ett kite-äventyr tillsammans med henne.

SoloSister är enligt mig en bok som kan läsas av många, inte bara av den med äventyrarambitioner. Faktarutor, intervjuer med andra meriterade nordiska äventyrare, bilder och vackra illustrationer gör boken extra intressant och lättillgänglig. Passionen för friluftslivet lyser igenom och för den som varit ute är det lätt att känna igen sig i beskrivningarna av hur det känns när ingenting är viktigare än att sätta ena foten framför den andra. Den skönaste känslan som finns. Det är en väldigt lättsam och trevlig bok utan att för den skull vara ytlig. Johanna lyckas få in såväl riskanalyser, utrustningslistor (fjälledarnörden i mig jublar) som beskrivningar av olika känslolägen.

SoloSister inspirerade mig mycket. Framförallt för sättet som Johanna beskriver hur hon tar sig an äventyren hon ger sig ut på. Det är så enkelt och självklart. Vem har gjort det här förut? Vad behöver jag för att lyckas? Hur behöver jag träna för att nå mitt mål? Med den inställningen är det mesta verkligen möjligt!

Baksidestexten läste jag först efter att jag läst själva boken. Där beskrivs densamma som ”en feel good-bok av en Sydpolsfarare och sjuksköterska, fullpackad med välmående för kroppen, hjärnan och själen”. Och en go känsla är precis vad boken lämnar mig med. Det, och en stor vilja att skida längre…

Foton: av och med Johanna Davidsson

Extra roligt är det såklart att Johanna har läst samma utbildning som jag, Fjälledarlinjen vid Storumans Folkhögskola, och att det var där hon lade grunden för sina långäventyr. Jag ser fram emot att fortsätta att följa Johanna och hoppas att hon väljer att fortsätta dela med sig av sina äventyr och lärdomar!

Här kan du beställa Solo Sister-boken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras