Annons:

Jag får många frågor om hur man blir guide- och som vanligt finns det inget enkelt svar- det beror på!

Fundera på vad din passion är- det finns många olika jobb i branschen som inte är just guide, men som låter dig jobba ute. Till exempel: Skidpatrullör, skidlärare, höghöjdsbaneguide, klätterinstruktör, industriellt reparbete, reseledare, dykinstuktör, kajakinstuktör, forspaddlingsguide, aktivitetsguide, konferensledare mm.

Efter att ha gått en hel del utbildningar och haft många olika jobb i branschen, är mitt bästa råd till dig att prova jobbet först! Det är en helt annan sak att gå en frilufts- eller guideutbildning och att jobba som guide. Många företag och privata guider tar gärna emot praktikanter. Lägger du 3-4 veckor, får du veta om yrket är något för dig!

Efter praktiken, kanske du får jobb direkt, det är en praktisk bransch, så praktik kan ge många ingångar som inte skola ger. En hel del av mina bästa kollegor har inte gått någon utbildning, utan varit på och lärt sig på jobbet. Att gå en utbildning, eller ta några kortare kurser efter att du har jobbat, gör att du vet vad du behöver lära dig, och du kan direkt använda dina nya kunskaper i jobbet.

Lätt, eller hur! Ut och sök praktik nu!

I nästa blogginlägg kommer jag skriva mer om olika utbildningar, för dig som vill ha kul och utvecklas utomhus, vare sig det är för jobb eller nöjes skull.

 

I samarbete med

vitrilogor woolpower-log
tissot

Om skribenten

Mikael Nyman

Mikael Nyman är frilansande guide, Rope-Access Instruktör och konsult i friluftsliv och säkerhet. Han har långcyklat till Sydafrika. Passionen är att hjälpa andra hitta sina äventyr och utmaningar i naturen. Mikael guidar bland annat på Kebnekaise, Kilimanjaro, i Marocko, och på en höghöjdsbana utanför Uppsala. Här på Outside Sweden bloggar han om livet som guide, ger dig tips inför ditt nästa äventyr och filosoferar om friluftsliv.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras