Annons:

Den tolfte upplagan av ÖTILLÖ, VM i swimrun, bjöd på de svåraste väderförhållanden hittills. Med starka vindar och hård sjö blev den redan svåra banan ännu tuffare.

De 148 startande tvåmannalagen från 20 nationer kämpade i många långa timmar längs den 75 km långa banan, där terränglöpning varvas med simning, över och mellan 26 öar i Stockholms skärgård.

Foto: Jakob Edholm

Under minst sagt stökiga förhållanden var startfältet för årets upplaga av ÖTILLÖ, VM i swimrun, starkare än någonsin. Det var omöjligt att förutse segrarna och det blev ett nagelbitande lopp i både herr- och mixklass, med sekunders kamp ända in i mållinjen. Under större delen av loppet skilde det bara sekunder mellan de tre topplagen i herrklassen: Daniel Hansson och Jesper Svensson, bröderna Jonas och Lars EkmanOscar Olsson och Martin Flinta, men med någon timme kvar bestämde regerande världsmästare Daniel Hansson att rycka ifrån med sin lagkamrat Jesper Svensson och lyckades att sensationellt slå fjolårets banrekord med en minut, trots dagens svåra förhållanden.

”Vår taktik var att ha koll på täten och sedan dra ifrån mot slutet. Vi klarade att hålla oss till planen! Vi hade ingen tanke på att kunna slå banrekordet men när vi på Utö förstod att det var möjligt pressade vi ända in i mål,” sa en utmattad men lycklig vinnare Daniel Hansson i mållinjen.

Den cirka 16 m/s starka vinden kom från nordost, vilket åtminstone innebar medvind för deltagarna under deras svåra färd nerför Stockholms skärgård, från Sandhamn till Utö. Foto: Jakob Edholm

I mixklassen lyckades Staffan Björklund och Marika Wagner med den enorma bragden att ta in 15 minuter på ledarna Eva Nyström och Adriel Young under de sista två timmarna av deras nio timmar långa lopp och missade topplaceringen med en halv minut! Intressant nog är placeringarna i mixklassens topp tre är en kopia av fjolårets.

Vinnare mix: Eva Nyström och Adriel Young

Vinnare dam: Kristin Larsson och Annika Ericsson

Resultat ÖtillÖ 2017

Herr
1. Daniel Hansson and Jesper Svensson (SWE), Team Swedish Armed Forces, 7:58:06
2. Jonas Ekman and Lars Ekman (SWE), Sailfish team Bröderna Bäver, 8:06:40
3. Oscar Olsson and Martin Flinta (SWE), Team Löplabbet, 08:07:40

Mix
1. Eva Nyström (SWE) and Adriel Young (AUS), Thule Crew/Trispot.se 9:01:31
2. Marika Wagner and Staffan Björklund (SWE), Apollo Sports / Head Swimming 9:02:09
3. Diane Sadik and Rickard Berglund (SWE), Swimrunshop.com, 9:08:52

Dam
1. Kristin Larsson and Annika Ericsson (SWE), Team Addnature/Campz, 10:03:32
2. Fanny Danckwardt and Sarah Hansson (SWE), Team Orca Women, 10:49:14
3. Camilla Landén and Lina Byman (SWE) Trispot’s Triathleter, 11:03:05

Foto: Jakob Edholm

3 responser