Annons:

Om man väljer att inte cykla så går det faktiskt att flyga eller åka tåg eller köra bil till Kiruna. På ishotellet finns det några olika varianter av boenden. Det finns varma eller kalla rum. I år är första året det finns kalla boenden även på sommaren. I den byggnaden finns det rum med eller utan badrum. Då isoleringen ligger utanpå snön och isen för att skydda mot värmen så blir det alldeles mörkt i rummet när man släcker på kvällen. Till skillnad mot vinterrummen som är oisolerade utifrån så månljus mm tränger in genom snö och istäcket.

Varje rum är designat av olika konstnärer och har således olika teman, själva bodde i en konstsvit designad av Benny Ekman som heter Living With Angels.

Vid incheckning blir man tilldelat ett rum i isbyggnaden och ett omklädningbås i den varma huvudbyggnaden. I anslutning till omklädningen finns det dusch och bastu möjligheter. Jag som cyklat till Ishotellet från Gällivare i regn och kyla passade på att utnyttja både dusch och bastu, samt att byta till torra kläder innan det var dags för middag. En middag som är inspirerad av Norrland och större delen råvarorna kommer från lokala producenter.

Efter middagen bytte vi om till underställ och strumpor och gick sedan till receptionen där vi blev tilldelade sovsäck med tillhörande innerlakan, en mössa, kängor och en cape. Det rekommenderas att lämna allt annat i båset då det är -5 till -7 grader i rummet och allt som tas med blir iskallt under natten. I sitt skönaste underställ så kryper man ner i sovsäcken som sen värms upp av kroppsvärmen.

När man släcker blir det alldeles tyst och mörkt i rummet och så länge man håller sig inne i sovsäcken så sover man skönt utan att frysa.

Om skribenten

Viktor Ehrnholm Larsson

En cykeltur från Smygehuk i söder, till Kebnekaise i norr. Där han kommer avsluta resan med att bestiga Sveriges högsta berg. Till minne av hans far, som gick bort i hjärtinfarkt för 20 år sedan.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras