Annons:

Jag blickar ut över ett nattsvart fjäll, vid horisonten skymtar jag pannlampor som kastar långa sken över snön. Jag står på checkpoint Litlos mitt ute i Hardangervidda och om en halvtimme är de här, deltagarna i Expedition Amundsen 2017.

Text och foto: Sofi Wennstig

Expedition Amundsen är ett skidpulkelopp baserat på Roald Amundsens förberedelsetur inför sin resa till sydpolen. Roald Amundsen är jämte Fridtjof Nansen Norges mest ansedde upptäcktsresande. Amundsen var den första att lokalisera den magnetiska sydpolen, den första som seglade genom Nordvästpassagen, och den första att nå både sydpolen och nordpolen.

När Amundsen genomförde sin expedition över Hardangervidda överraskades han av hårt väder och nådde aldrig riktigt fram till Maurseth dit loppet avslutas idag. Senare ska han ha uttalat sig om att förberedelseturen över Hardangervidda 1896 var lika krävande och farofylld som erövringen av sydpolen 15 år senare.

Deltagare i detta skidlopp anar nog också att Amundsen var gjord av ett särskilt hårdnackat virke när han för över 120 år sedan skidade över Hardangervidda. Utrustningen som Amundsen använde har få likheter med de högteknologiska skidor och plagg som de runt tvåhundra deltagarna använder idag. Det sagt, Expedition Amundsen är inte på något sätt en enkel utmaning.

Med början vid Haukeliseter och målgång vid Maurset kryssar deltagarna fram med pulka, tio mil över magiska vyer. De allra tuffaste går i individuell klass men man kan även gå som team med upp till två eller tre personer. Rutten är varken utmärkt eller uppkörd och allt nödvändigt material – såsom mat, tält, kläder, karta och kompass – måste deltagarna själva frakta med sig i pulkan. Lättviktare gör sig icke besvär, för pulkan måste väga minst 40 kilo vid start och målgång. Tre checkpoints finns längst med banan, där deltagarna kan slå läger för att ta sin obligatoriska åtta timmars vila

Några timmar innan själva startskottet gick serverades frukost till spända och förväntansfulla skidåkare. Jag frågade en man som skulle åka loppet för första gången och dessutom i individuell klass hur det kommer sig att han deltar? ”Ålderskris” svarade han direkt men fortsatte med att han läst en artikel för tre år sedan om ett extremlopp med pulka. ”Det vill jag delta i någon gång, och i år var det så dags”

Årets upplaga av expedition Amundsen bjöd på relativt fint väder med vind i ryggen vilket resulterade i ett lopp där alla deltagare var över mållinjen på rekordtid. Vinnaren i årets upplaga i individuella klass blev Tomas Andersen som vann för femte gången på tiden 23.07. Bästa lag blev Team Amundsen Sport med Trygve Bendixen Markset och Håvard Hanssen (22.26). Bästa dam blev Ragne Elise Berre (25.47).

Speakern i målområdet talar om för oss att sista deltagarna är på ingång. Jag ställer mig redo med kameran och ser fem engelsmän på upploppet. Denna grupp träffade jag vid en checkpoint där de såg betydligt mer slitna ut, men glädjen lyser nu istället igenom när de tillsammans tar sig över mållinjen. Det är enkelt att undra varför de utsätter sig för något dylikt. Men efter att ha genom kameralinsen fått betrakta Expedition Amundsen 2017 känner jag endast beundran.

5 responser