Annons:

Det finns så mycket jag vill berätta om detta händelserika år men här kommer ett axplock som får avsluta årskrönikan 2016.

Sahara Marathon – Spring för frihet!

Nyligen togs äntligen ett litet litet steg i rätt riktning för Västsahara när EU-domstolen erkände att Västsahara inte ingår i Marockos handelsavtal. Detta är något som antagligen hade gått mig helt förbi om jag inte i februari i år följt med Emmaus Stockholm till de Västsahariska flyktinglägren i Tindouf, Algeriet för att springa Sahara Marathon för det Västsahariska folkets frihet från Marockos långa ockupation. Förutom en lektion i historia, geografi och kultur var det en ny upplevelse att springa i sand och hetta. Jag hade en riktigt bra dag i gott löparsällskap och sprang in som andra dam på maratondistansen.

Här och här kan du läsa mer och här kan du höra mig, Linnea och Promoe-Mårten prata om Sahara Marathon i podden Löparsnack.  Här kan ni också se tre kortfilmer som Mårten producerade under resan.

På tur till Lyckans läger

Min gode vän Peppe har en fantastisk förmåga att göra verklighet av sina drömresor och dessutom låta sin omgivning vara med och få uppleva dem. I år gjorde vi ett par mysiga dagar på turskidor kring Lyckans Läger i Jämtland. Bitvis klabbföre, men sällskapet kompenserade för allt! Det är numer något av en tradition att utsätta Peppe för diverse practical jokes, gärna i form av orimliga saker att släpa med sig på tur. I år hade jag riggat ett våffeljärn i gjutjärn i ryggsäcken…

Senja Lodge & Mountainguides

Också känt som resan då jag hade orimlig otur med bagaget. En vecka i mysbyxor och snordyra Pierre Robert-trosor (tack SAS, de var sköna) från den lokala butiken, isolerad längst bort i kanten på Norges andra största men helt klart finaste ö – värre kan en ha det. Jag hamnade på magiska Senja tack vare Bent Vidar Eilertsen, grundare och ägare till Senja Lodge & Mountainguides, som ihärdigt kontaktade mig via sociala medier och tyckte att jag skulle komma över och äventyra lite. Klättring, löpning i gott sällskap med fantastiska Yeti (en stor bamse till Alaskan Malamute), en lätt förödmjukande men väldigt vacker topptur på skidor och massor av bra häng. Bent är en sann ambassadör för Senja och känner varje klipphörn så jag rekommenderar er att kontakta honom om ni är sugna på att fara dit. Han har även skapat Midt Troms Tindegruppe för uppdateringar om turer och klippor i närområdet.

Förutom att berätta om storslagna äventyr, upplysa mig om att det finns något så mytiskt fascinerande som Snow Leopard Trophy, dricka öl i bastun och skrämma fiskar-gubbarna i hamnen genom att kallbada från bryggan så såg den mycket omtänksamme bergsguiden Bent även till att jag allmänbildades genom att titta på en norsk ungdomsskräckis i fjällmiljö, Fritt Vilt.

Runabout på GR-7 genom Andalusien

Höjdpunkter under min lilla solo-löptur var bland annat att palla solmogna apelsiner, spana på örnar, bestiga fastlands-Spaniens högsta topp Mulhacen (endast Teide på Teneriffa är högre) tillsammans med två nyfunna franska vänner och sportklättring i El Chorro (om du är där, testa förrätterna på La Garganta, restaurangen med utsikt över den turkosa reservoaren – skippa dock höghöjdsvandringen Caminito del Rey, klart turistigt och överskattat). Utmärkelsen Bästa stig går till samma stig där jag även skuttade över en mycket tjock och mätt orm som låg och solade sig. På den mindre smickrande topplistan kommer skavsårsblåsor from hell, inflammerade senskidor och ilskna nationalparksvakter.

Första morgonen, laddar för tidig start från Tarifa.

Citroner, apelsiner, hav av rosmarin, timjan och salvia…

Bästa kaffe-spoten på hela resan. Navigerade fel totalt sju kilometer, mötte inte en kotte och var väldigt nöjd med livet.

Marie och Vincent pustar ut på toppen av Mt Mulhacen.

Ibland sprang jag förbi vyer som hade kunnat vara en standard-skärmsläckare.

Närmar mig El Chorro.

Godnatt. Lärde mig ignorera hundskall och tjurar.

Hade med en macro-lins till telefonen, för andra perspektiv.

Nya berg varje kväll.

 

Klippklättring

Ledde på trad för första gången och fick också en ny inspirationskälla till utomhuspedagogik i guiden och instruktören Christian Persson från SSGB.Alpinkurs i Tarfala med Arctic Guides 

Jag låter bilderna tala för sig.

Fjällvärd på Saltoloukta Fjällstation

Under veckan i Tarfala och Kebnekaise så kom det fram att Elin som jobbar på Saltoloukta Fjällstation behövde ha in mer personal snabbt för att täcka upp under de mest hektiska sommarveckorna. Tja, det är ju nästgårds tänkte jag och stannade till ett par veckor påväg söderut igen efter alpinklättringen. Jobbade kvällar med servering, disk och vaktmästeri och njöt resten av tiden av väldigt mycket av fin löpning, riktigt bra sällskap och de skickliga kockarnas vegetariska och ekologiska meny. Ser mycket fram emot att få komma till Saltoloukta Fjällstation igen under våren då jag ska göra praktik som fjällförare på ”Första vinterturen” i STF:s regi. Kan varmt rekommendera Saltoloukta för den som vill börja vandra eller åka skidor i fjällen.Ultra Trail Camp Montserrat 2016

2015 arrangerade jag tillsammans med Ellen & Johnny på Pace on Earth pilotupplagan av äventyrslöparlägret Ultra Trail Camp Montserrat med Nuria Picas. Vi ville göra något som var lite längre, lite fler höjdmeter och lite mer äventyrskänsla. För de som kanske sprungit ett par ultralopp, klarar av att springa fem timmar om dagen flera dagar på raken men kanske inte är helt redo att ge sig ut på egna långdistansäventyr i bergen. I år i november arrangerade vi lägret igen, med fjorton nya deltagare och ett nytt och större boende. Att döma av feedbacken så blev det riktigt bra i år igen så nu filar vi på ännu mer förbättringar och laddar 1om för nästa års UTCM! Läs gärna blogginlägget som Ellen skrivit om årets läger här.

 

Första terminen av Fjälledarlinjen på Storumans Folkhögskola

 

Första terminen av fem på Fjälledarlinjen är nu slut och vi har verkligen hunnit med mycket.
Det känns extremt lyxigt att få ägna dagarna åt att lära sig nytt, fördjupa sig, reflektera. På schemat har vi haft grundläggande friluftsteknik, faddertur i Ammarnäs med ett par av Fjälledarlinjens tidigare elever, en utökad Wilderness First Aid med Lena Conlan från NOLS/Crossing Latitudes, primitiv vecka med överlevnadsteknik, djur- och naturkunskap, teoretiska delen av jägarexamen, ledarskap, fjällsäkerhet, studiebesök på företag inom outdoorbranschen, tränings- och näringslära, friluftsmatlagning och torka mat för uteliv, introduktion till Friluftsfrämjandets skidlärarutbildning med mera.
Höjdpunkter under höstterminens kurser:
– Nattscenariot under sjukvårdsveckan
– Träning på armbrytargymnasiet i Storuman
– Älgspaning en tidig, frostbiten morgon i Pieljekaise Nationalpark

Under vårterminen kommer vi bland annat att ha friluftsteknik för vinterfjäll, bivackering, skoterutbildning, topptur, Alpin 1-utbildning med Friluftsfrämjandet, ledarskapspraktik, egna praktik- och projektveckor.

 

Första isklättringen

Avslutade året på allra bästa sätt med goda vänner och utomhusaktiviteter. Vi började med ett par dagar isklättring i Trängslet-dammen (uppdatera er om accessläget på den delen som är Fortums om du ska klättra där) och avslutade sen i Hälla, Sälen, med riktigt fin och mjuk is.
TACK 2016 – VÄLKOMMEN 2017!