Annons:

Simma med skor och springa i våtdräkt? Att det skulle bli så populärt trodde nog ganska få för några år sedan. Men oj vad de hade rätt, för nu har sporten verkligen exploderat i antalet utövare och tävlingar. Här är några av höjdpunkterna.

Vad: Utö swimrun
Om: En 39 kilometer lång hyllning till swimrun som sport. Banan sträcker sig runt Utö, Rånö och Alö i varierad skärgårdsterräng. Tävlingen är något snällare än storebrorsan Ötillö. Åtta lag kvalar vidare till VM (Ötillö) i swimrun.
Var: Utö
När: 29 maj

Vad:
Stockholm Swimrun
Om: Banan är varierande och krävande med cirka 4 100 meter simning i öppet vatten och cirka 23 kilometer löpning längs stig, grusväg, strandkant, över öar och stenhällar. Det finns en sprintklass och en generation-swimrun-klass.
Var: Stockholm
När: 11 juni

DCIM100GOPROG1002123.

Foto: Höga Kusten Swimrun

Vad: Höga kusten swimrun
Om: 36,7 kilometer på Höga kusten, varav 15 simsträckor på upp till 1 800 meter långa. Ett av de nordligare swimrun-loppen vi har i Sverige, men trots det handlar det om skärgårdsmiljö. Och det är en av anledningarna till varför vi hoppas att vädret ska bli lite bättre i år än förra året.
Var: Örnsköldsvik
När: 16 juli

Foto: Kalmar swimrun

Foto: Kalmar swimrun

Vad: Kalmar swimrun
Om: En av årets nyheter på tävlingsscenen. Staden i sig är van att stå värd för högpulstävlingar och vi är därför spända på vad denna tävling kommer att erbjuda. Loppet hålls i stadsmiljö på en bana i två varv. Välj på 19 eller 39 kilometer.
Var: Kalmar
När: 16 juli

Vad: Öloppet
Om: En swimrun-tävling i Göteborgs södra skärgård. Välj mellan 20 och 40 kilometer och ta dig förbi uppemot 17 öar. Tävlingen är en duotävling och vänder sig främst till eliten men vanliga motionärer kan också delta. De kaxiga göteborgarna till arrangörer lovar en naturupplevelse utöver det vanliga.
Var: Styrsö
När: 6 augusti

Vad: Loftahammar endurance race
Om: Ett fint och välarrangerat race som startar med en löpning inne i samhället. Tävlingen innehåller långa simsträckor på totalt nio kilometer. Bansträckningen passerar bland annat Björkö som har blivit nominerad till Sveriges finaste ö.
Var: Loftahammar
När: 6 augusti

Vad: Marstrand openwater
Om: Spring över karga klippor och i kuperad terräng, forcera Västkustens salta hav och klättra över hala kobbar. Nytt för i år är att det finns totalt tre distanser: Ultra 51 kilometer, Sprint 30 kilometer och Easy sprint 4,9 kilometer.
Var: Marstrand
När: 13 augusti

Vad: Ångaloppet
Om:
Totalt 23 simsträckor med varierande och utmanande löpning i bland annat skogsterräng. Arrangörerna har satt en maxgräns på 600 deltagande lag. Förutom den långa distansen finns även en sprint- och en familjevariant.
Var:
Ånga gård
När:
14 augusti

Ten Island Race. Foto: Daniel Breece

Markus Torgeby skippar våtdräkten på Ten island swimrun. Foto: Daniel Breece

Vad: Ten island swimrun
Om: Tycker du att swimrun-tävlingarna är väldigt långa? Då kanske du ska satsa på Ten island swimrun. Den har en kortare bansträckning än många andra tävlingar, totalt handlar det om 16,5 kilometer fördelat på 25 sträckor. Förutom den klassiska duoklassen har denna tävling även en singelklass.
Var: Öckerö
När: 20 augusti

Ötillö. Foto: Jakob Edholm

Vad: Ötillö
Om: Swimrunningens swimrun. Det var här allt började. I år arrangeras det elfte Ötillö och även i år har tävlingen VM-status. 75 kilometer mellan 26 öar. Tävlingen räknas som ett av de tuffare swimrun-loppen i världen. Det finns en sprintvariant på 15 kilometer. Totalt finns tio tävlingar som går under namnet Ötillö, varav några utanför Sveriges gränser.
Var: Sandhamn
När: 5 september

Koster swimrun. Foto: Nadja Odenhage

Koster swimrun. Foto: Nadja Odenhage

Vad: Koster swimrun
Om: Swimrun-tävling, signerad artisten Petter, som arrangeras i Sveriges enda marina nationalpark. Eftersom loppet arrangeras sent på året kan vädret bjuda på en del överraskningar. Tävlingen är i form av en invitational där bland annat deltagare från förra årets tävling bjuds in att delta. Men det är inte kört för det. Skicka in en motivering om varför just du ska vara med så kan det gå vägen.
Var: Koster
När: 1 oktober

En respons