Annons:

Nu står det klart att Lina Hallebratt och Said Belhaj tar hem titeln Årets kvinnliga respektive manliga äventyrare. Priset delas ut under en ceremoni på Vildmarksmässan.

Motivering:

Årets kvinnliga äventyrare Lina Hallebratt får priset för att ha genomfört ett storslaget äventyr och en 5318 kilometer lång resa – i kajak, på skidor och till fots – i en prestigelös och stillsam hyllning till Sveriges fantastiska natur. Jämtländskan Lina Hallebratt knöt ihop fjällfararnas vita och gröna band med havspaddlarnas blå band och blev den första att göra alla tre banden inom ett år.
Said Belhaj. Foto: Kristina Nordenmark
Said Belhaj. Foto: Kristina Nordenmark

Årets manliga äventyrare Said Belhaj får priset för att under förra året klättrat över 130 leder i spannet 8a till 9a, varav flera av dem måste anses tillhöra kategorin världens hårdaste. Göteborgaren Said Belhaj är en av Sveriges meste klättrare som inte verkar ha några som helst ambitioner att slå av på takten under vad som verkar vara en ihållande toppform.

 Rolf Blomberg. Foto Olle Bohlin

Rolf Blomberg. Foto Olle Bohlin

Decenniets äventyrare 1940-1949 delas ut postumt till Rolf Blomberg. Rolf gick under många namn: forskningsresande, skattsökare, krigskorrespondent, författare, fotograf, människorätts- och miljökämpe. Han genomförde flera expeditioner till Indonesien och Sydamerika och under flera årtionden bidrog han genom alla sina reportage till att öppna världen för svenska hem. Han skrev 20-talet böcker och artiklar för flera internationella tidningar, gjorde ett 30-tal dokumentärfilmer för SVT och fotograferade ivrigt på sina resor och expeditioner. Han kallade sig själv för forskningsluffare men fick smeknamnet folkhemmets äventyrare.

2 responser