Annons:

Eller varför ser och gör andra inte samma som jag? När det dyker upp en trappa tycker jag det är kanon, gratis träning, självklart tar jag den istället för rulltrappan eller hissen. Att få in enkel och naturlig vardagsmotion bör ju ligga i allas intresse. I dagens samhälle finns det väl ingen som inte förstår värdet av att röra på sig. Så varför är det då så att finns det en rulltrappa eller en trappa bredvid så väljer 80 % rulltrappan.

Härom veckan gjorde jag en långflygning 14 h. Ni vet hur man känner sig efter att ha suttit stilla länge, ätit och sett en massa film. Lederna är stela, fötter och fotleder uppsvällda (sedan jag började använda stödstrumpor är svullna fötter history) och skallen mosigt jetleggad. Vore det inte det hur naturligt som helst att ta trapporna när du kommer in i ankomsthallen, nej det verkar inte så. Nej trapporna är tomma, rulltrappan fullbokad.

Om du inte orkar gå, köp tjänsten av någon som dubbelt så gammal och går i sandaler istället. Då har du ju tid att uppdatera Facebook istället..

Sedan ska du ta dig till en annan gate och även då ett utmärkt tillfälle för lite motion. Men istället för att promenera dit står resenärerna som stel-dumma statyer och låter rullbandet göra jobbet…

Alla väskor idag är utrustade med hjul, jag såg tom en ryggsäck som hade hjul. Jobbigt att behöva bära på en praktiskt ryggsäck. Det mesta går ut på att det ska vara bekvämt. Min lägenhet är högst upp, aldrig tar jag i motsats till mina grannar som bor länge ner hissen, vare sig upp eller ner.

Jag skulle aldrig i min vildaste fantasi ta bilen till gymmet och springa på ett löpband. Löpband, något så otroligt överflödigt och vilket slöseri av energi. Om det var så att du driver bandet själv kan det vara försvarbart, men så är det inte, utan energin tas från från ett uttag i väggen…

Så ta istället ett varv runt kvarteret, (välj bort det långa skohornet när du sätter på dig skorna, det som strävar efter att du inte ska behöva böja på dig i onödan) och är du lite kreativt kan du säkert köra lite funktionell träning bland broräcken och trappor. Bli inte förvånad om du också hittar ett gratis utegym i parken runt hörnet. Tycker du det är halt ute? Tur att skotillverkarna har gått om modeller med dubb så den ursäkten håller inte.

Fel och fel kanske det inte är på varken mig eller på dig som tar hissen eller springer rullband. Däremot är jag övertygad att vi alla mår bättre om vi tar vara på möjligheterna att röra på oss och tänker till en extra gång. Vardagsmotionen är bara ett steg bort.

Alltid trappan

 

Om skribenten

Erik Ahlström

Skidalpinism, multisport, bergsmaraton, fjällöpning, trailrunning ja det har Erik engagerat sig i under snart 25 år. Grundare av Kebnekaise Classic, BIMM, FEM, ÅEC, Åre WAR, TEO, C2 City Challenge, Sweden Sky Race 24 med flera! Dessutom hjärnan bakom Salomon Trail Tour som bidragit till det enorma intresset för trailrunning. Lite idéer som snurrar i hans hjärna just nu - Plogga (Plocka skräp o Jogga) och Bo Outdoor, (ett modernt "sportkollektivboende" för oss som hellre är ute) Men mest känd kommer Erik alltid att vara för att ha haft flera roller i Sällskapsresan 2, Snowroller där han är en av skidåkarna gapar de legendariska orden - "Bästa svängen Hökarängen".

Liknande inlägg

En respons

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras