Annons:

Vintern kommer och går här på västkusten. Kan inte riktigt bestämma sig. Should I stay or should I go? Ena stunden får skidorna komma ut ur förrådet och bli tagna på en åktur för att i nästa bli undanstoppade långt in i hörnet bland allt annat bråte. Kajakprylarna är dock alltid lättåtkomliga i mitt liv. De samlar sällan damm och påminner mig ofta om att stunderna på havet i en kajak aldrig kan bli för många.

Att paddla i kallvatten, speciellt under vinterhalvåret, ställer sina krav på paddlaren. Kunskap som många gånger kommer med erfarenhet. Det är lätt att läsa dig till och förstå att kritiska situationer kan uppstå i nollgradigt vatten men det är en annan femma att verkligen uppleva det och framför allt att ta konsekvenserna av ditt handlande och dina beslut. Här kommer därför några tankar kring kallvattenpaddling som kanske kan hjälpa dig på vägen och ge dig en finare, och säkrare, upplevelse på havet.

Sunt förnuft och smart planering

Grunden till en lyckad paddeltur i kallvatten (och egentligen till alla lyckade paddelturer oavsett årstid), läggs redan hemma vid köksbordet, där riktlinjerna för den kommande turen dras upp. Planering är nyckelordet och en bra start är att bestämma lämpliga paddelvatten utifrån gällande väderprognos.

Lokalisera problemområden som eventuellt bör undvikas, som mer exponerade delar av kusten, längre överfarter, vältrafikerade farleder samt vilken utrustning som finns till hands. Utmaningen ligger kanske inte i att komma överens över kartorna vid köksbordet om ni är flera som ska ut på tur, utan att se till att paddelturen genomförs enligt plan.

Förberedelser mat och hälsa

Inte behöver man vara någon superatlet för att få chansen att få njuta av magiska paddeldagar när kvicksilvret kryper neråt på termometern men ju piggare och starkare du känner dig i kroppen, desto mer kan du slappna av och njuta av tiden i sittbrunnen. Låt också dagsformen avgöra om du ska ge dig ut på havet eller inte. Känner du dig förkyld, hängig eller är du rent av full av energi? Tänk på att trötthet och eventuell sjukdom kan dra ner vår slutledningsförmåga och lättare leda oss in på fel väg.

För att få en bra start på dagen är det en god idé att fylla på energidepåerna från start men tänk också på att transport och förberedelser gärna får klockan att gå fortare än man tänkt sig. Ät därför något extra efter att kajaken packats men innan det är dags för avfärd. Förutom fika och övrig mat, bör varm dryck i form av soppa, saft, choklad eller liknande alltid finnas med en frostig dag på havet. Som en extra säkerhet skadar det inte att även packa ner stormköket och ta med extra vatten som kan kokas upp vid behov. Energi i form av nötter, torkad frukt och choklad är bra vintersnacks och bör nästan stuvas ner i varje paddlares fikalucka. Men lämna bananerna hemma, de vissnar ändå bara i den kalla luften.

Prylar och utrustning

Att vara rätt klädd för en kall dag i sittbrunnen, innebär att vara rätt klädd för den rådande vattentemperaturen och den kylande effekt vinden bidrar med så här års. Torrdräkt med rätt typ av funktionsunderställ och ett eventuellt andralager under, mössa på huvudet, neoprenhandskar, eller liknande som funkar i vattenmiljö och eventuellt en balaklava eller BUFF för ansiktet har varit viktiga detaljer för mig att investera i. Poogiehandskar, det vill säga paddelhandskar som fästes på paddelskaftet tycker jag själv är oumbärliga när det är kallt men framför allt när det är blåsigt. De stänger ute vinden och kylan och kan även låta dig vara barhänt under handskarna och därmed mister du inte kontakten med paddelskaftet.

Extra ombyte och ett värmeplagg i form av dunjacka håller dig varm under fikapausen. Även om maratonfikorna på land är färre under vinterhalvåret, är det A och O att hålla uppe temperaturen när du kryper ur sittbrunnen för en stund. Den bannlysta bomullen vill jag inte ens nämna vid namn i dessa sammanhang.

Förutom rätt klädsel, är det ytterst väsentligt att se till att kajaken och övrig paddelutrustning är i gott skick. Att göra en extra översyn av skeddor, roder, lastluckor, fotpedaler, ryggstöd, däckslinor etc både före och efter turen kan spara dig otrevliga överraskningar när du är ute. Ett formklippt liggunderlag i botten av sittbrunnen kan agera extraisolering i kajaken och att krypa in i en vindsäck på land är ett snabbt och effektivt sätt att komma undan vinden och kylan. Mysigt är det också och vindsäcken tar i praktiken knappt någon plats i kajaken.

Kunskap, erfarenhet och sköna paddelpolare

Att vistas i en kall, fuktig, miljö förkortar givetvis våra chanser att rätta till misstag vi begår. Därför räcker det inte med att endast teoretiskt veta hur en kamraträddning eller en roll går till. Här är det de praktiska kunskaperna som får bekänna färg.

Gå en kurs eller lär dig av någon paddelkompis som har mer erfarenhet än du själv och undvik att paddla ensam om du känner att du har begränsade kunskaper inom området. Att ha en paddelkompis med sig på turen kan vara guld värt både ur ett säkerhetsperspektiv och att ha någon att dela dina upplevelser med.

Sist men inte minst finns det ytterligare några komponenter som gör paddelturerna under den kallare tiden av året väl värda att genomföra. Droppandet från paddelbladet kan ibland vara det enda ljud som stör tystnaden omkring dig. Trängseln som man möjligtvis kan uppleva en het julidag är ett minne blott och känslan av att vara ensam på det stora havet är magiskt oslagbar. Så väljer du dina paddeldagar med omsorg, lovar jag att de blir dagar du minns.

Om skribenten

Första kvinna i Sverige att solopaddla hela den svenska kusten i kajak i ett svep. Fast det är ju gamla meriter vid det här laget. Strör gärna ut sin passion för outdoor och friluftsliv över så mycket hon bara hinner på hav, i berg och skogar. Gärna med en kamera i handen. Ofta ensam men gärna i sällskap av vänner, sambo och Australian Shepherd-hunden Freja. Driver foto- och filmföretaget LWimages och kajakföretaget Green Adventures. 

Liknande inlägg

2 responser