Annons:

I sommar, närmare bestämt den 11 juli, sätter jag mig på cykelsadeln för att trampa mig från Östersjön till Medelhavet, från Gdansk till Aten. Ett cykeläventyr som blir av tack vare att just min äventyrsidé gick hem hos juryn för Årets Äventyr 2016, något jag är både glad och stolt över och som också gav ett bra tillskott i reskassan.

Men mer värt än pengarna var att jag fick ett kvitto på att fler än jag trodde på mitt äventyr där jag ska cykla genom Polen, Slovakien, Ungern, Serbien, Kosovo, Makedonien och Grekland samt att jag i varje land ska jag möta upp en kvinna för att tillsammans äventyra och utbyta erfarenheter.

Varför gör jag då det här? Bland annat för den fysiska utmaningen samt att jag vill uppleva vacker natur och möta olika människor och kulturer. Jag vill också få en inblick i hur äventyrsklimatet ser ut för kvinnor i de länder jag passerar och möter därför upp en kvinna från respektive land för att tillsammans genomföra ett mini-äventyr. Jag vill se vad vi beroende av det land och den kultur vi lever i har för likheter och skillnader på vår syn vad gäller friluftsliv, att vara ensam kvinna på äventyr, framtiden och den värld vi lever i.

Johanna på cykel på Island

Äventyrsstipendiet gör att detta äventyr nu blir verklighet, men intresset för friluftsliv och äventyr är dock inte något nytt. Från barnsben var det familjesemestrar i svenska fjällen som gällde, både sommar liksom vinter och i arkivet finns bland annat bestigning av både Dalarnas och Sveriges högsta topp. För två år sedan blev jag också antagen till Adventure Academy, en äventyrsutbildning i regi av Haglöfs och Ola Skinnarmo, något som också öppnade en ny dörr till äventyrsvärlden. Utbildningen avslutades med ett examinationsäventyr och för detta stod så klart cykeln i fokus. Under nio dagar cyklade jag cirka 84 mil på Island och besteg en av landets toppar (Islandsäventyr).

Jag ser nu fram emot ett mycket annorlunda cykeläventyr mot det på Island. Istället för ett ödsligt och kargt landskap ser jag fram emot byliv, bördighet och variation. Istället för i stort sätt konstant ensamhet ser jag fram emot många möten, lärorika samtal och kulturutbyten. Istället för låga temperaturer och oro för nedkylning, piskande regn och vadning genom isande glaciärvatten ser jag fram emot värme (dock inte de höga temperaturer som väntar, ett mellanting hade varit något :)), bad i sjöar, bäckar och hav och härligt sommarregn. Istället för matlagning och kvällar inne i tältet för skydd mot regn och kyla, ser jag fram emot långa utekvällar och stor dos av lokalproducerad mat.

Kommer det att bli och se ut så som jag skriver ovan? Det är något som återstår att se, jag tror mig nog beskriva en aningen förhärligad bild, men jag är dock säker på att det kommer att bli många nya upplevelser samt att det kommer att bli mycket annorlunda mot Islandsäventyret.

Här på Outside Sweden kommer jag att skriva om upplevelser, utmaningar, möten och erfarenheter och cirka en rapport per land kommer ni att kunna se fram emot! Men däremellan kan ni följa mig i nedan kanaler. Jag ser otroligt mycket fram emot denna färd genom Europa och jag hoppas att ni vill ta del av den. Ambitionen är att både inspirera och att ge nya insikter.

Övriga kanaler där jag och mitt äventyr finns är:
– Hemsida: www.adventshare.se
– Facebook: @adventshare1
– Instagram: @adventshare (#adventshare)

Allt gott och ut och upplev ljuset och grönskan som juni månad för med sig. Vi hörs snart igen!

Om skribenten

I juli intar Johanna Johansson cykelsadeln för att ta sig cirka 300 mil genom östra Europa. Hon ska cykla från Gdansk till Aten, korsa sju länder samt genomföra ett mini-äventyr med en kvinna från respektive land. För detta äventyr har hon också tilldelats stipendium för ”Årets äventyr 2016”. Länderna hon kommer att korsa är Polen, Slovakien, Ungern, Serbien, Kosovo, Makedonien och Grekland och hon kommer att lämna en rapport från varje land där hon berättar om intryck, möten, utmaningar och hur cyklingen fortgår.

Liknande inlägg