Annons:

Efter att ha återhämtat sig från en livshotande hjärnskada så har Jordan Manley nu producerat tre avslutande filmer i serien ”A Skier’s Journey med skidåkarna Chad Sayers och Forrest Coots. Denna gång bar det av till Iran, Kina och British Columbia.

Fokus är inte på glamorös skidåkning på stora berg utan på själva upplevelsen och kulturen på respektive plats. De tre senaste avsnitten som kompletterar de tre tidigare säsongerna som följt teamet från Kashmir till Island via Dubai och Argentina.

Genom att filma de avslutande tre avsnitten så tog Manley upp projektet med A Skier’s Journey där han lämnade det, men efter hjärnskadan var projektet allt annat än en självklarhet.  ”Missuppfatta mig inte – jag älskar att vara i bergen, men mitt risktagande ser helt annorlunda ut nu. När det gäller min kondition så är det inte så konstigt, men skidglädjen? Minsta vurpa skulle kunna sätta allt på spel.

asj_china_1Genom att filma de avslutande tre avsnitten så tog Manley upp projektet med A Skier’s Journey där han lämnade det, men efter hjärnskadan var projektet allt annat än en självklarhet.  ”Missuppfatta mig inte – jag älskar att vara i bergen, men mitt risktagande ser helt annorlunda ut nu. När det gäller min kondition så är det inte så konstigt, men skidglädjen? Minsta vurpa skulle kunna sätta allt på spel.

”Det var viktigt för Chad, Forrest och mig själv att få en ordentlig avslutning på serien. Jag var inte helt säker på hur min kropp och hjärna skulle klara av att resa och filma i bergen under längre perioder, speciellt inte så långt hemifrån som Iran och Kina” berättar Jordan. ”Den här gången fanns ytterligare en dialog som pågick i mitt huvud, en oro för min fysiska kapacitet utöver den vanliga mödan att filma. I det sista avsnittet där vi gick, åkte skidor och paddlade tvärs över bergskedjan som löper längs British Columbias kust –så var det väldigt känslomässigt att se bakåt på den långa väg jag tagit mig från hjärnskakningen – och se att vi klarat det.”

asj_china_2

Den avslutande säsongen består av episoderna Iran, Kina och Crossing Home (Coast Mountains BC). Serien är en studie i kontraster, utforskande av skidåkningens ytterligheter, vilket alltid har varit en huvudingrediens i A Skier’s Journey. Serien fortsätter att porträttera likasinnade individer som använder skidåkning som en jakt på upplevelser i sitt utforskande av olika miljöer. Ingen skidporr, inga inslag av tur eller modigt dödsförakt. Huvudpersonerna definieras inte som atleter utan snarare som sökande personer nyfikna på världen och efter enkelheten som föds ur snö.

asj_iran_1

Först ut är avsnittet om Iran, där skidåkningen delvis har blivit en del av en parallell verklighet.
Episod två, om Kina, släpps den 18 oktober. Del tre, om British Colombia, den 4 november

2 responser