Annons:

Magnus ”Velonavia” Lagher är den kanske mest äventyrslystna bloggaren hos vår systertidning Bicycling. Allt som rör microäventyr, stormkök, packväskor och vindskydd är Magnus egen hemmaarena.

Hallå Velonavia, varför ska man ut och cykelcampa?
Vi har alla den fantastiska naturen mer eller mindre runt hörnet. Med cykeln som redskap kan du upptäcka den närmare och på flera plan än med andra transportsätt. Sedan tror jag vi mår bra av att stanna upp och njuta av lugnet och tystnaden, att verkligen uppleva och utforska den, inte bara susa igenom den.

Hur packar man bäst på cykeln?
Du kommer jättelångt med ett par bagageremmar. Spänn fast sovsäcken på styret, kanske något bakom sadeln och komplettera med en ryggsäck. Keep it simple! Sedan är det klart att ju längre tur du tänker dig, desto mer utrustning krävs det och då är pakethållare med packväskor, eller den nya sortens bikepacking-väskor att föredra.

Hur vet man vart man ska åka?
Jag tycker du ska prova favoritskogen, den där du kanske annars tränar mountainbike. Ett jättebra verktyg är naturkartan.se. Tyvärr täcker den ännu inte hela Sverige, men i olika grupper på sociala medier och hemsidor finns mycket tips och inspiration. Prova även den egna kommunens turistinformation.

3 grejer man absolut inte får glömma att ha med sig?
Kaffe och cykling hänger ju ihop för många, mig inkluderat, så kaffe är det första jag packar. Extra kläder och en bit choklad är inte dumt heller.

Bra tips för matlagning?
Nu finns det ju väldigt mycket bra och god friluftsmat. Ofta är den dock ganska dyr. Blanda havregryn och mjölkpulver med torkad frukt, så har du snabbt en god, och billig gröt. Men återigen, krångla inte till det – en termos varmt att dricka och smörgåsar räcker långt.

Hur ska man tänka när man väljer cykel för äventyret?
Du måste inte köpa en ny cykel om du vill prova cykelcamping. Men som alltid när det gäller cykling blir det roligare med bra grejer. Fundera över underlaget! Är det stig eller väg? Välj cykel därefter. I USA är cykelcamping – eller bikepacking, som de säger – jättestort och vi ser allt fler specifika cykelmodeller. Ofta helstela cyklar, i stål, med plats för lite fetare däck och anpassade för pakethållare. Men med de nya smarta väskorna så fungerar i princip alla cyklar.

Ditt bästa sovtips?
Leta upp ett vindskydd! Då har du tak över huvudet och behöver inte släpa med dig tält. Och tänk på att underlaget kyler. En varm sovsäck kan bli väldigt kall om du ligger på dåligt underlag.

Har du fler smarta tips?
Lär dig hur din utrustning fungerar – både cykeln och den övriga. Prova hemma innan du ger dig ut. Känns skogen mörk och enslig? Bjud med en vän!

Vad är ditt bästa cykelcamparminne?
Jag brukar säga att det bästa har jag fortfarande kvar, men det finns ändå två minnen som jag tänker på särskilt. Dels första gången sonen var med. Han var tio år då och pratar fortfarande om det. Sedan var det den gången förra vårvintern då jag sov i ett vindskydd. På kvällen var det nästan varmt och barmark. När jag sedan vaknade upp på morgonen hade det kommit tio centimeter snö och landskapet hade förvandlats.

Magnus Lagher, där han trivs allra bäst

5 responser