Annons:

Syftet med mitt projekt var att jag skulle bygga mer ’outdoor skills’ och tälta i alla typer av väder. Redan efter första natten hade jag insikter om vad som kunde förbättras till veckan därpå. Sen fortsatte det så och nu efter ett helt år har jag samlat på mig olika tips eller lärdomar och av dessa kommer min topp-fem-lista.

Tips 1 – Välj ett tält som rymmer en person extra!
När du väljer ett tält så finns det en hel del saker att tänka på, men det enklaste och i mitt tycke viktigaste är att ta ett tält som rymmer en mer person än jag tänkt mig. Är jag ensam så är det ett tvåmanna tält jag har med mig. Är vi två så kommer tremannatältet med.

På så vis får jag plats med min utrustning inne i tältet och det blir mer bekvämt. Viktmässigt rör det sig om 0,3 till 1,0 kg. Men i mitt tycke är det helt klart värt det.

Samma sak kring sitthöjd. Det är skönt att kunna sitta upprätt i tältet. Så innan du köper ett tält tycker jag att du ska pröva att krypa in i det om de har det uppställt i butiken och kolla att det funkar för dig.

Tips 2 – Dubbla liggunderlag
Om jag har ett uppblåsbart liggunderlag och ett vanligt av cellplast under det så har jag skaffat mig flera fördelar. Inte bara att jag får ett jämnare underlag och bättre isolering mot markkylan, utan också ett extra skydd om det går hål och luften går ur mitt uppblåsbara liggunderlag. Då sover jag inte direkt på marken och kan till och med sova vidare för att sen åtgärda problemet dagen efter.

Enkla liggunderlag i cellplast är dessutom super att ha med sig vid pauser, en stund i solen och för att lägga upp utrustningen på vid behov. Jag föredrar vikbara då de ligger kvar utan att rulla ihop sig. Så absolut, ta med dubbla liggunderlag på turen.

Tips 3 – Örngott, sovsäckslakan och sovkläder
Att sova bekvämt utan att vara varken för varm eller kall är en bra förutsättning för en god natts sömn. Jag har med ett örngott i bomull som jag fyller med mjuka kläder så har jag en riktigt bra huvudkudde. Sen ett sovsäckslakan att förstärka sovsäcken med om det blir för kallt, eller att ligga i med sovsäcken som täcke om det blir för varmt.

Jag har med ett ombyte torra sovkläder som jag byter om till när det är dags att krypa ner i sovsäcken. Ett underställ, strumpor, mössa och en buff. Extra vantar, sovmask och öronproppar är också med i mitt kit. Med hjälp av dessa saker kan jag enkelt reglera min klädsel efter temperaturen och eventuellt störande ljud eller ljus. Nedhasade långkalsonger vid anklarna är enkla att dra upp om det blir kallare eller om jag måste ut på natten.

Tips 4 – Termos med varmt vatten
En bra termos på 0,75 – 1,0 liter med varmt vatten är numera lika nödvändigt som tältet i sig när jag ska ut. Oavsett om det är en kort tur eller längre så är termosen alltid redo för att snabbt blanda till en kopp varm dryck eller en påse frystorkad mat.

När jag använder mitt gasolkök så kokar jag alltid upp vatten till termosen så den är fylld. På morgonen när jag vaknat kan jag snabbt få mig en god kopp kaffe på sovsäckskanten innan jag går upp. Bästa stunden!

Tips 5 – Våga utforska närområdet
Att våga utforska närområdet där jag bor har varit riktigt roligt. Jag har kollat med parkförvaltningar, läst regler och kollat allemansrätten. Det finns en hel skatt av fina platser och en behöver inte åka flera mil för att hitta dem. Min bästa ligger ca 500 m från där jag bor. Min favorit under året ligger däremot 150 mil norrut.

Men gå ut och kolla där du bor och brukar promenera. Kolla regler och om det finns ostörda platser där det inte rör sig så mycket folk. Bäst är att slå upp tältet en bit från stigar och stråk så får en vara lite mer ifred.

Sen är det klokt att inte ha tältet riktat mot en trafikled då bullret hörs långväga. Bättre att ha en kulle i vägen så blir det lugnt. Men ut och upptäck! Glöm inte att stämma av allemansrätten och om det finns lokala regler. Brukar vara ordentligt uppsatta i anslutning till området. Privat mark så frågar jag alltid markägaren och hittills har det bara varit positiva samtal.

Om skribenten

Fredrik Hjorth

Fredrik Hjorth arbetar som managementkonsult inom bank och finans med fokus på värdepappershandel och penningtvätt. Han är projektledaren som parallellt med sina uppdrag lever ut sina äventyrsdrömmar och inspirerar andra att ta tag i sina. Han har bl.a. cyklat 150 mil med all packning till Kebnekaise för att sen packa om, vandra in och bestiga berget. Vid sidan om sitt vanliga arbete arbetar Fredrik även som guide på Expeditionsresor till bl.a. Kilimanjaro och Nepal. Att hitta näräventyr som fungerar i vardagen är något Fredrik specialiserat sig på. Under hela 2017 genomförde han sitt projekt 52 veckor - 52 nätter, där han sovit ute i tält minst en natt i veckan ett helt år. ’

Liknande inlägg

6 responser

 1. Alphonso Merideth

  They contact the creator Shonda however she doesn’t really like currently getting called like that. To engage in hockey is something she seriously enjoys executing. His household is now in Indiana. He is currently a production and distribution officer but he strategies on transforming it.

  Svara
 2. Johana Curcio

  There are theories existing on how to get in different gambling games. A 20 improve can be carried out quite easily but with control taking part in a significant component. Lengthen the Kansas Metropolis Chiefs evaluation.

  Svara
 3. Estell Keezer

  It’s difficult to find educated people for this topic, however, you sound like you know what you’re talking about! Thanks

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras