Annons:

Syftet med mitt projekt var att jag skulle bygga mer ’outdoor skills’ och tälta i alla typer av väder. Redan efter första natten hade jag insikter om vad som kunde förbättras till veckan därpå. Sen fortsatte det så och nu efter ett helt år har jag samlat på mig olika tips eller lärdomar och av dessa kommer min topp-fem-lista.

Tips 1 – Välj ett tält som rymmer en person extra!
När du väljer ett tält så finns det en hel del saker att tänka på, men det enklaste och i mitt tycke viktigaste är att ta ett tält som rymmer en mer person än jag tänkt mig. Är jag ensam så är det ett tvåmanna tält jag har med mig. Är vi två så kommer tremannatältet med.

På så vis får jag plats med min utrustning inne i tältet och det blir mer bekvämt. Viktmässigt rör det sig om 0,3 till 1,0 kg. Men i mitt tycke är det helt klart värt det.

Samma sak kring sitthöjd. Det är skönt att kunna sitta upprätt i tältet. Så innan du köper ett tält tycker jag att du ska pröva att krypa in i det om de har det uppställt i butiken och kolla att det funkar för dig.

Tips 2 – Dubbla liggunderlag
Om jag har ett uppblåsbart liggunderlag och ett vanligt av cellplast under det så har jag skaffat mig flera fördelar. Inte bara att jag får ett jämnare underlag och bättre isolering mot markkylan, utan också ett extra skydd om det går hål och luften går ur mitt uppblåsbara liggunderlag. Då sover jag inte direkt på marken och kan till och med sova vidare för att sen åtgärda problemet dagen efter.

Enkla liggunderlag i cellplast är dessutom super att ha med sig vid pauser, en stund i solen och för att lägga upp utrustningen på vid behov. Jag föredrar vikbara då de ligger kvar utan att rulla ihop sig. Så absolut, ta med dubbla liggunderlag på turen.

Tips 3 – Örngott, sovsäckslakan och sovkläder
Att sova bekvämt utan att vara varken för varm eller kall är en bra förutsättning för en god natts sömn. Jag har med ett örngott i bomull som jag fyller med mjuka kläder så har jag en riktigt bra huvudkudde. Sen ett sovsäckslakan att förstärka sovsäcken med om det blir för kallt, eller att ligga i med sovsäcken som täcke om det blir för varmt.

Jag har med ett ombyte torra sovkläder som jag byter om till när det är dags att krypa ner i sovsäcken. Ett underställ, strumpor, mössa och en buff. Extra vantar, sovmask och öronproppar är också med i mitt kit. Med hjälp av dessa saker kan jag enkelt reglera min klädsel efter temperaturen och eventuellt störande ljud eller ljus. Nedhasade långkalsonger vid anklarna är enkla att dra upp om det blir kallare eller om jag måste ut på natten.

Tips 4 – Termos med varmt vatten
En bra termos på 0,75 – 1,0 liter med varmt vatten är numera lika nödvändigt som tältet i sig när jag ska ut. Oavsett om det är en kort tur eller längre så är termosen alltid redo för att snabbt blanda till en kopp varm dryck eller en påse frystorkad mat.

När jag använder mitt gasolkök så kokar jag alltid upp vatten till termosen så den är fylld. På morgonen när jag vaknat kan jag snabbt få mig en god kopp kaffe på sovsäckskanten innan jag går upp. Bästa stunden!

Tips 5 – Våga utforska närområdet
Att våga utforska närområdet där jag bor har varit riktigt roligt. Jag har kollat med parkförvaltningar, läst regler och kollat allemansrätten. Det finns en hel skatt av fina platser och en behöver inte åka flera mil för att hitta dem. Min bästa ligger ca 500 m från där jag bor. Min favorit under året ligger däremot 150 mil norrut.

Men gå ut och kolla där du bor och brukar promenera. Kolla regler och om det finns ostörda platser där det inte rör sig så mycket folk. Bäst är att slå upp tältet en bit från stigar och stråk så får en vara lite mer ifred.

Sen är det klokt att inte ha tältet riktat mot en trafikled då bullret hörs långväga. Bättre att ha en kulle i vägen så blir det lugnt. Men ut och upptäck! Glöm inte att stämma av allemansrätten och om det finns lokala regler. Brukar vara ordentligt uppsatta i anslutning till området. Privat mark så frågar jag alltid markägaren och hittills har det bara varit positiva samtal.

Om skribenten

Fredrik Hjorth

Fredrik Hjorth är vid sidan om sitt jobb som managementkonsult även VD på Årets Äventyrare AB, guide på Expeditionsresor, studierektor på Adventure Academy och aktiv scoutledare. Han var den första att genomföra Kropp Challenge där han i maj 2016 cyklade från Stockholm till Nikkaluokta, lastade om från cykel till ryggsäck för bestiga berget och ta sig ut igen. Allt för egen kraft och med all packning på cykeln. Fredrik är löparen som hellre räknar leenden än kilometrar eller kilon på skivstången, och har genomfört två Ironman "Glädjen i att få vara ute och uppleva nya saker är det som jag går igång på. Tuffa utmaningar, roligt och så gott kaffe förstås.”

Liknande inlägg

2 responser

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras